Заболяването морбили бележи забележителен ръст както в Европа, така и в частност в България. Поради едни или други причини е факт, че заразата върлува. Обрив и висока температура са характерни за това тежко вирусно заболяване. Но всички тези симптоми –обрив, отпадналост, треска, са малка част от истинската вреда, която вирусът нанася на организма, а именно атака на имунната система.

 

Учени твърдят, че вирусът на морбили изтрива имунната памет на преминали до момента инфекции, към които вече е била изградена имунна защита. По този начин заболяването може да остави дълъг спомен дори след излекуване за месеци, дори години.
Тази "имунна амнезия", която причинява инфекцията морбили, прави преболедувалите по-уязвими към други заболявания (вирусни или бактериални), включително пневмония, ушни и стомашни инфекции.


 

Подробности за това кои имунни клетки са изложени на най-голям риск и колко дълго имунната система „страда“ след прекарана морбилна инфекция са получени в резултат на лабораторни изследвания, както и от изследвания на човешки тъкани и наблюдения на деца след преболедуване.

 

Тези нови проучвания доказват важността на имунизациите в този случай. Ваксината предпазва не само от болестта, но и от сериозните усложнения. Тя прави защитен чадър за организма като предпазва от развитието и на други патогени.

 

Морбили е заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Когато заразеният човек киха и кашля, вирусът може да се задържи на повърхности или във въздуха до 2 часа, чакайки да навлезе в дихателните пътища на новите си гостоприемници. Веднъж навлязъл в организма, се смята, че вирусът е насочен към имунните клетки, които се намират в носа, гърлото и алвеолите. Тези имунни клетки притежават протеин (CD150), който позволява на вируса да нахлуе в тях и да ги увреди. Това са показали лабораторни експерименти.

 

Вирусът много бързо се размножава и започва да се разпространява сред други имунни клетки – в тимуса, слезката, сливиците и т.н. Това нанася големи вреди на имунната система в дългосрочен план.