Молекулярните механизми могат да помогнат за намирането на лечение на болести, които са се считали за нелечими досега.

 

Това заяви Галя Станева, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, БАН, в ефира на телевизия Bloomberg Tv Bulgaria.


 

След участието си в Международния симпозиум по биоинформатика и биомедицина, който се проведе между 8 и 10 октомври в Бургас, тя споделя, че научните изследвания на микробиома на червата, дихателната система и физиолома са много обнадеждаващи.

 

Чрез физиолома може да се направи карта за връзката между мозъка и всички други органи.

 

Това позволява да се уточни на какво заболяване съответства всяка промяна и какво трябва да бъде адекватното лечение.

 

"Основната идея на симпозиумът е чрез мултидисциплинарни подходи да се дават решения в областта на биомедицината", посочва Станева.

 

По думите ѝ, умните технологии биха подобрили човешкото здраве, улеснявайки процеса по диагностициране и намиране на цялостно лечение, а не таргетиране на само една система в тялото.

 

„Идеята е технологията сама да насочи и диагностицира проблема, лекарят трябва само да потвърди диагнозата“.

 

"В момента се изследват молекулярни механизми, за да се намерят ефективни лекарства за болести, които човечеството все още не е намерило начин да лекува", каза Станева.

 

Тя посочва, че намирането на ефективно лечение за Ковид-19 се бави, защото липсва фундаментално познание за вируса.

 

„Това, което като фундаментална наука можем да направим, е когато се разбере колко са молекулите, които могат да лекуват, чрез молекулното моделиране да се изберат няколко молекули, които да бъдат използвани за тестване на силно лечение“.

 

Целият разговор с Галя Станева може да проследите във видеото: