Пролетта е в разгара си – независимо дали българите се радват на повече слънчево или дъждовно време, около 10% от населението страда от сезонните алергии, които пролетта носи със себе си. Те се обострят най-често от контакт с дървесни полени (преносители на половите клетки на растенията), носещи се из въздуха. 
 
Ако бъдат вдишани от хора страдащи от астма (с алергичен компонент), сезонни алергии или други нарушения на имунната система, силно вероятно е да се развие алергична реакция. Имунната система погрешно разпознава полените като опит за инвазия от друг организъм и активира несъразмерни по сила защитни реакции, които причиняват редица здравословни проблеми. Те варират от силно неприятни, като течащ и запушен нос, кихане, сълзене и кожни обриви, до по-сериозни като кашлица, задух, тежка умора и дори животозастрашаващи като анафилактичния шок. 
 
При появата на тези симптоми се съветва незабавна консултация с алерголог, но докато това се случи, могат да се вземат мерки за облекчаване поне на по-леките симптоми.
 
Сред най-лесните за контролиране са кихането и запушения или течащ нос. Лекарите често препоръчват противоалергични лекарствени средства под формата на спрей или капки за нос, съдържащи активната съставка ксилометазолин
 
Ксилометазолинът е особено популярно средство за справяне със симптомите на алергичния ринит, често се предписва и при синузит и неизяснени причини за запушване на носа. Неговото действие е бързо – той стимулира адренорецепторите (рецепторите за епинефрин и норепинефрин) в носната лигавица и влияе на кръвоносните съдове в тези тъкани. Активната съставка бързо свива тези съдове, дори най-малките артерии, които силно се разширяват при възпалителните процеси, свързани с инфекции и алергии. Чрез свиването им се намалява количеството отделена от тях вода, водещо до пониженото отделяне на назални секрети.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Лекарственото средство се използва непрекъснато от 1959 година до наши дни и се радва на особена популярност, дължаща се на високата му ефективност и бърз ефект. Десетилетията на употреба от милиони души по целия свят дават ценна информация за желаните и нежеланите ефекти на съединението, които трябва да се познават преди употреба.
 
На първо място – ксилометазолина не бива да се използва от хора, страдащи от хронично високо кръвно налягане и други сърдечносъдови заболявания. Молекулата на съединението силно наподобява формата на адреналиновата молекула и при хора с хипертония може да доведе до нарушения в нервната и хормоналната сигнализация на тялото, свързана с контрола над кръвоносните съдове и кръвното налягане.
 
Друг важен момент е продължителността на прием. Препарати съдържащи ксилометазолин не бива да се използват по-дълго от 7-10 дни, след този период е наложителна почивка за носната лигавица. По-дългото използване понижава ефективността на лечебното съединение, а след 14-16 дни организма натрупва устойчивост към него и го прави неефективно. Употребата му за повече от 2 седмици може да доведе до хронично запушване на носа rhinitis medicamentosa. Употребата над 1 месец причинява дегенеративни промени в лигавицата, които могат да доведат до по-лесни инфекции на горните въздухоносни пътища.