Специалистите са наясно с факта, че консервантите, използвани в мокрите кърпички, могат да предизвикат обриви, особено при раздразнена или наранена кожа. Изследователи от клиниката „Мейо”, Минесота, сочат за това един основен виновник - химикала метилхлороизотиазолинон (MCI).
 
Често, тези кърпички се ползват от хора, като хигиенно средство за почистване, когато наблизо няма течаща вода и сапун. Един от пациентите на кожната клиника, след подобна употреба, постъпва с оплакване от обрив около ануса си. Само за няколко часа, алергичната реакция при 49-годишния мъж се изостря до степен да не е в състояние да ходи от болка. В продължение на два месеца, нито една форма на лечение, на която е подлаган, не подейства. 
 
Едва след като прекъсва употребата на популярна марка кърпички, съдържащи MCI, проблемът му започва да отшумява. 
 
Макар това да не е единственият случай на подобна алергична реакция, стотината описани случаи се приемат за твърде редки и изолирани. Учените обаче настояват, MCI да бъде включен в списъка с токсични съединения, понеже се използва не само в кърпичките, но и в козметиката. 
 
В по-големи концентрации MCI е познат като кожен дразнител, който може да предизвика химически изгаряния. Според световните регулации той е безопасен, ако се използва в ниски концентрации при продукти, които нямат продължителен кантакт с кожата.
NEWS_MORE_BOX
 
Д-р Ерин Уаршау, експерт по алергология от университета на Минесота твърди, че около 3% от населението са алергични към MCI, макар данните за това да са само косвени. Според нея, освен консервантите, има и друг сериозен алерген – ароматизаторите. Тежките съединения, които носят аромати често могат да дразнят кожата, а попаднат ли в око при сваляне на грим или в отворена рана, могат да предизвикат десет пъти по-силна алергична реакция.
 
Макар и единични, подобни случаи се отчитат всяка година. MCI, освен в мокрите кърпички, се съдържат още в шампоани, гелове за коса, сапуни и слънцезащитни продукти. Специалистът съветва при покупката на подобни продукти да се избягват тези, съдържащи MCI.
 
Друг фактор, за който е желателно да следим подобни артикули е да са с възможно най-малко консерванти.