Ваксините имат някои странични ефекти, но те се появяват изключително рядко и нямат пряка връзка с аутизма и диабет тип 1, съобщават от Института по медицина, провели първия цялостен преглед за безопасността на ваксините през последните 17 години.


Ваксините са важен „инструмент“ за предотвратяване на сериозни инфекциозни заболявания през целия живот, от ранна детска възраст до  дълбока старост.  Ваксината представлява биологичен препарат, който съдържа агенти, наподобяващи микроорганизмите-причинители на даденото заболяване. Агентите се произвеждат от отслабени или умъртвени форми на тези микроорганизми.Ваксината засилва способността на имунната система, за да може тя да се пребори с конкретно заболяване. В някои случай обаче е възможно агентите да навредят на организма.


 

NEWS_MORE_BOX

 


Възможно е да се получат странични ефекти като треска, придружена с припадъци, които рядко са причинени от ваксините срещу морбили, паротит и рубеола.


Ваксината срещу варицела понякога може да причини вирусна инфекция, която да доведе до разпространението на варицелата или до появата на херпес зостер, пневмония, хепатит или менингит.


Ваксините срещу Хепатит В, менингококова инфекция и тетанус могат да предизвика тежки алергични реакции, които са известно като анафилаксия.


Но изследователите са категорични, че ваксините не могат да са причина за появата на аутизъм.Все още се търсят нови ваксини, които да не създават рискове за човешкото здраве.