Карбоксиметилцелулозата - CMC - широко използван хранителен емулгатор, въздейства върху чревната среда, като променя състава на микробиома, става ясно от ново представено в Gastroenterology проучване.

 

CMC е хранителна добавка, също обозначавана с E466 в списъка на добавките, отбелязани върху преработените продукти.


 

Екипът подчертава необходимостта от по-нататъшна работа за характеризиране на дългосрочното въздействие на тази хранителна добавка, както и проучване при лица, страдащи от хронично възпалително заболяване на червата.

 

Смята се, че почти 20 милиона души по света са засегнати от хронично възпалително заболяване на червата, включително болест на Крон и улцерозен колит.

 

Установени са генетични фактори, които обясняват възпалението на червата, което характеризира тези патологии, но тези предразположения не са достатъчни, за да обяснят сами по себе си появата на тези заболявания.

 

Проследяването на факторите на околната среда

Изследователят от Института по здраве и медицински проучвания Беноа Шасин и неговия екип, се фокусират върху въздействието на храната - и по-конкретно ролята на някои хранителни добавки като емулгаторите - върху чревния микробиом.

 

Екипът изследва въздействието на карбоксиметилцелулозата.

 

Предишно проучване показва, че CMC, както и някои други емулгиращи агенти, променят състава на чревния микробиом и по този начин водят до влошаване на много хронични възпалителни забобямавия, като колит, метаболитен синдром и рак на червата.

 

Какво е въздействието на тази хранителна добавка върху човека?

За това клинично проучване, учените са наели малка група здрави доброволци.

 

Участниците, настанени на мястото на изследването, през цялото му времетраене, са били разделени на две групи.

 

Едната се е придържала към строго контролирана диета без никакви добавки, а другата е била на подобен хранителен режим, но допълнен с CMC.

 

След две седмици изследователите са забелязали, че при участници, консумиращи CMC, съставът на бактериите, присъстващи в червата, е променен, с подчертано намаляване на количеството на определени видове, за които е известно, че играят полезна роля за човешкото здраве, като Faecalibacterium prausnitzii.

 

В допълнение, фекалните проби на участниците, приемащи CMC, са били силно изчерпани от много полезни метаболити.

 

И накрая, клинично, тези участници са страдали повече от коремна болка и подуване на червата.

 

Колоноскопиите, извършени на тези доброволци в началото и в края на изследването, също показват, че в групата, която консумира CMC, чревните бактерии са разположени по-близо до стените на червата.

 

Това е особеност, наблюдавана при възпалителни заболявания на червата и диабет тип 2.

 

Разбиране на резултатите от изследванията

Докато консумацията на CMC не е причинила никаква възпалителна патология в това сравнително кратко проучване, тези резултати потвърждават данни от проучвания в лабораторни условия и предполагат, че дългосрочната консумация на тази добавка може да повлияе негативно на чревната микробиота и следователно да насърчи възникване на заболяване.

 

Резултатите подчертават необходимостта от по-нататъшни проучвания на този клас хранителни добавки. Трябва да разберем по-добре хетерогенността на отговорите на CMC между хората.

 

Само някои хора развиват маркери за възпаление в резултат на консумацията на тези добавки. Вероятно някои са по-чувствителни към определени добавки от други.

 

Това предстои да се анализира в бъдещи проучвания, пояснява Беноа Шасин.

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/microbiotes-microbiote-cet-additif-alimentaire-serait-lie-maladies-inflammatoires-chroniques-intestin-95563/

https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(21)03728-8/fulltext