Хранителните добавки с хром съдържат предимно микроелемента под формата на хром пиколинат. Те са популярни сред боди билдърите и хората, целящи сваляне на килограми. Тази популярност произтича от твърденията, че хромът увеличава мускулната маса и мускулната сила и едновременно с това намалява телесните мазнини. Мит или факт са тези твърдения?

 

Много старо проучване по темата твърди, че употребата на хром както при нетренирани мъже, така и при спортисти намалява телесните мазнини и увеличава мускулната маса. В резултат на тези твърдения много учени започват изследвания върху функциите на цинка. Резултатите от повечето от тях не потвърждават първоначалните твърдения. Тези противоречия карат учените да започнат да търсят къде е истината. По-задълбочените разкриват редица недостатъци при предходните.


 

Основен недостатък при първото изследване е, че участниците не са били тествани за нивата на хром в кръвта им. Възможно е те да са имали дефицит. В резултат на този дефицит, приемът на хром се отразява изключително благоприятно на организма както не би се отразил, ако в тялото не се наблюдава дефицит.

 

Другото голямо притеснение при първото проучване е методът, по който е измервана мускулната маса. Много често този метод се оказва недостатъчно чувствителен към малки промени в мускулната маса. Последващите проучвания използват по-сложни методи, които измерват минимални промени в мускулната маса.

 

Тези контролни проучвания продължават повече от 10 години и показват, че приемът на хранителни добавки с хром нямат почти никакъв ефект върху мускулната маса, телесните мазнини и мускулната сила. Правени са изследвания при различни групи, включително нетренирани мъже и жени, които работят в седнала позиция, хора с наднормено тегло, възрастни мъже и жени. В нито един от случаите не е открит ефект на хрома върху мускулната маса и сила.

 

Въпреки тези убедителни твърдения, много компании, които произвеждат хранителни добавки все още твърдят, че хранителните добавки с хром усилват мускулната сила и подпомагат топенето на телесни мазнини. Тези твърдения дават ефект в милиони долари от продажби на хранителни добавки. За това преди да започнете прием на каквито и да било хранителни добавки информирайте се добре, за да не бъдете поредния заблуден потребител.