Вирусът на Епщайн-Бар е от групата на херпесните вируси. Той е основният причинител на инфекциозна мононуклеоза, която представлява клиничен синдром, включващ треска, умора, възпалено гърло и лимфаденопатия.

 

Инфекциозната мононуклеоза може да предизвика изтощение на пациентите със седмици до месеци. Понякога при поява на сериозни усложнения, като руптура на далака и значителен компромис на дихателните пътища, е необходима хоспитализация.


 

Вирусът на Ебщайн-Бар е широко разпространен и към момента няма налична ваксина, която да може да се справи с него. Той е латентен вирус, който остава в тялото за цял живот след заразяване и може да доведе до доживотни медицински състояния.

 

Неговото наличие е свързано с повишен риск от развитие на множествена склероза, някои лимфопролиферативни заболявания, рак и автоимунни заболявания.

 

Биотехнологичната компания Moderna, Inc. обяви официалното започване на фаза едно на клиничното проучване за ваксината срещу вируса на Епщайн-Бар на 5 януари т.г.

 

Като пионери в разработката на иРНК ваксините, новият продукт, който Модерна предлагат се базира на иРНК.

 

Ваксината кандидат - mRNA-1189, се разработва с цел превенция на инфекция от вируса на Ебщайн-Бар, както и от развитието на инфекциозна мононуклеоза.

 

Подобно на кандидата за ваксина срещу цитомегаловирус на Moderna - mRNA-1647, mRNA-1189 съдържа четири иРНК, които кодират гликопротеини намиращи се върху обвивката на вируса на Ебщайн-Бар. Това са gH, gL, gp42 и gp220.

 

Тези гликопротеини медиират навлизането на вируса в В-клетките от имунната система и епителните повърхностни клетки, които са основните мишени на този вид вирусна инфекция.

 

Фаза 1 на рандомизираното наблюдателно плацебо-контролирано проучване на mRNA-1189 ваксината ще бъде проведено на 15 отделни места в САЩ. Неговата основна цел е да определи безопасността и толерантността към ваксината от здрави хора на възраст между 18 и 30 години.

 

Компанията Модерна очаква в проучването да се включат около 270 участника.

 

През последните години Модерна е една от водещите компании, занимаващи се с разработка на медикаменти и ваксини на основата на иРНК.

 

Множеството им добри резултати се дължат на непрекъснатия напредък в основната и приложна наука за иРНК, както и технологиите за доставка и производство. Това им позволява ефективното разработване на терапевтични средства и ваксини за различни инфекциозни, редки, сърдечносъдови и автоимунни заболявания и продукти, използвани в имуноонкологията.

 

Източници:

Moderna - Moderna Announces First Participant Dosed in Phase 1 Study of its mRNA Epstein-Barr Virus (EBV) Vaccine (modernatx.com)