Нарастващата популярност на татуировките засяга кръводаряването с хиляди татуирани хора, поставяни в листата на чакащите всяка година. За това алармират от Червения кръст. 
 
Поради потенциалния риск от инфекция, тези лица не отговарят на условията, необходими за даряване на кръв, в продължение на 6 месеца след последното татуиране. 
 
„В последните 7 години сме свидетели на увеличение от 11 до 15 хиляди донори с отсрочена дата за кръводяряване на година“, обясняват от Червения кръст в Австрсалия.
 
Става дума дори за хората с козметични татуировки от типа на перманентни вежди например. 
 
„Въпреки че рискът е малък, ние сме длъжни да се уверим, че кръводаряването е безопасно. Ето защо се наложи да поставяме тези хора в листа на чакащите, ако са татуирани, за да бъдем сигурни, че не са преносители на инфекция“, подчертават още от организацията. 

Недостиг на кръводарители в световен мащаб

В последните седмици редица държави се присъединяват към глобалната кампания за насърчаване на кръводаряването #MissingType
NEWS_MORE_BOX
 
 
За целта едни от най-известните компании в света премахват буквите А,В и О от логата си, за да покажат, че даряването на кръв е от значение.
 
Инициативата се провежда за втора поредна година, като във Великобритания например, по време на миналогодишната кампания над 900 хиляди души са дарили кръв и така са помогнали на близо 3 милиона пациенти. 

Кога не можем да даряваме кръв?

Не е препоръчително и понякога дори забранено да се дарява кръв, ако:
 
  • Сте бременна, наскоро сте родила или все още кърмите - трябва да се изчакат 9 месеца;
  • Имате симптоми на простуда или грип – трябва да се изчака до напълно възстановяване;
  • Сте претърпяли инфакрт, инсулт или сте боледували от левкимия;
  • Скоро сте си направили татуировка – трябва да се изчака поне 6 месеца от последната;
  • Боледували сте от остри вирусни или бактериални инфекции.