Рискът от развитие на заболявания дори при метаболитно здравословно затлъстяване е висок, констатират учени от Университета на Глазгоу. Представеното им в сп. Diabetologia проучването1 показва, че понятие здравословно затлъстяване не може да има. 


Затлъстяването е основен рисков фактор за поява на високо кръвно налягане, сърдечносъдово заболяване, диабет тип 2 и др. При него са на лице високо ниво на кръвната захар, влошена чувстителност на тъканите към инуслин и други нарушения на обмяната на веществата.


При някои хора със затлъстяване не се развиват метаболитни нарушения и при тях дори стойностите на глюкозата и липидите в кръвта може да са в норма. Това затлъстяване и се нарича метаболитно здравословно затлъстяване. Среща се при 3-22% от населението2Метаболитното здравословно затлъстяване в един момент дава началото на обичайното такова, при което се регистрират характерни нарушения. В някои случаи този процес продължава години.


След анализ на данни от над 380 хиляди души, наблюдавани в продължение на 11 години, британските изследователи установяват, че при тези с метаболитно здравословно затлъстяване рискът от диабет тип 2 е над 4,3 пъти, от инфаркт и инсулт –18%, от сърдечна недостатъчност – 76%, болести на белите дробове – 28%. Освен това рискът от смърт по каквато и да е причина при тях е по-висок. 


Резултатите са налице въпреки че въпросните доброволци са по-млади на възраст, по-рядко гледат телевизия, имат по-висока физическа активност, с по-високо образование и консумират по-малко червено и преработено месо, отколкото пациентите с обичайно затлъстяване. 


При обичайното затлъстяване рискът от сърдечносъдово и дихателно заболяване е по-висок, отколкото при хората със метаболитно здравословно затлъстяване, но рискът от сърдечна недостатъчност точно при тях се оказал по-голям – 28%.


За времето на провеждане на проучването метаболитно здравословното затлъстяване „прератвало“ в обичайно за период от 3 до 5 години. 


Според експертите не бива да се използва подобен оспорван термин като метаболитно здравословно затлъстяване, защото той само би объркал. Те са убедени, че хората трябва да се мотивират и стремят да отслабнат независимо от добрите показатели на обмяната на веществата, които получават при изследване, което и ще даде началото на една ефективна първична профилактика на заболяванията, свързани със свръхнорменото тегло.

 

Източници:

1. Are people with metabolically healthy obesity really healthy? A prospective cohort study of 381,363 UK Biobank participants | SpringerLink

2. Metabolically Healthy Obesity and Its Associates in Mongolian Chinese Adults | Metabolic Syndrome and Related Disorders (liebertpub.com)