Мистерията на генетичен дефект, който значително увеличава риска от затлъстяване, е разкрита от международен екип от учени. Изследването е  публикувано в сп. The Journal of Clinical Investigation.


Екипът учени от University College London е открил, че генът FTO прави мастните храни по-примамливи.

 


FTO е известен като един от гените на затлъстяването. Той е свързван с увеличаването на мастните тъкани в коремната област, а причината е нарушението на хормона на глада гренлин. Гренлин, който беше открит преди 10 години, има ефекта да засилва апетита. Има съществена роля в заболявания като затлъстяването и неврогенната анорексия.


В изследването си екипът тества две групи мъже. Всички са били с нормално тегло, но в едната доброволците носят FTO гени, а в другата - гени с нисък риск. След продължително наблюдение медиците установяват, че хората с високорискови FTO гени са склонни да посягат към висококалорични храни два пъти повече, отколкото останалите.


„Мозъкът им се интересува единствено от храни с високо калорично съдържание”, коментира резултатите от изследването д-р Рейчъл Батерхам от University College London. Медиците са категорични, че резултатите могат да дадат ценни козове в борбата със затлъстяването.