Втора част на материала

 

Кои са най-важните микроелементи?
Тялото на човека се състои предимно от вода (50 %) и белтъци, съдържащи въглерод, кислород, водород, азот и сяра. Но стабилността им се осигурява от минералните. Например, калцият и фосфорът са „цимента“ на скелета, формират кости и зъби. Магнезият отговаря за отделянето на енергия, ензимите и функциите на нервната система. Натрият, калият и хлорът са основни съставки в течностите на организма. Сярата е смазочният материал за ставите, съединителната тъкан и кожата.
 Жизненоважни или есенциални са:
Желязо -  участва в образуването на хемоглобина, червените кръвни телца, в кръвта. Необходим е за пренасянето на кислород от червените кръвни телца.
 

Йод -  осигурява нормалното функциониране на щитовидната жлеза, от тук на много метаболитни процеси в организма.

Мед - необходим е за образуването на меланин и метаболизма на желязото.

Цинк -  грижи се за здравето на репродуктивната и имунна система. Нужен е за възстановяването и обновяването на тъканите.

Хром – регулира нивото на захар в кръвта и участва в образуването и отделянето на инсулин.

Молибден – участва в метаболизма на мазнините и въглехидатите, усвояването на желязото и образуването на пикочна киселина.

Ванадий – важен е за баланса на натрий и калий в организма.

Селен – неутрализира свободните радикали, укрепва имунната система.

Силиций -  участва в абсорбирането на другите минерали. Необходим  е на  съединителните тъкани, на сухожилията, хрущялите, синовиалната течност в ставите, стените и клапите на кръвоносните съдове.

Манган – градивен елемент на ензими, необходим е за здравето на костите и нервната система.


 

В по-големи количества са необходими:
Калций – здравината на зъбите и костите зависи от този минерал. Необходим е за нормалното функциониране на мускулите и нервната система, както и за регулирането на сърдечния ритъм и артериалното налягане. Има значение за обмяната на веществата на кожата и кръвосъсирването.

Фосфор – също влиза в структурата на костите, ноктите и зъбите. Важен е за усвояването на глюкозата и превръщането й в енергия.

Калий – необходим е за нормалното функциониране на нервната система, поддържа водния баланс в клетките и тъканите.

Сяра – грижи се за поддържане на нормалната микрофлора на червата (но не се налага допълнителен прием чрез препарати).

Натрий и хлор отговарят за осмотичното налягане, което предотвратява задържането на вода в кръвоносната система и тъканите, обикновено не се налага допълнителният им прием.

Магнезий – важен е за всеки един биохимичен процес в организма. Балансира минералите. Необходим е за работата на мускулите и нервната система, активността на хормоните и производството на енергия, поддържа репродуктивната и имунната система, участва във възстановяването и обновяването на тъканите, растежа на костите, регулира сърдечния ритъм и артериалното налягане.

Бор – играе важна роля в запазването на структурата на костните тъкани.