Какво представляват минералите?
Минералите не са от веществата, които дават енергия, но са изключително важни за нормалното протичане на метаболитните процеси и строежа на всички системи в организма.
 


Минералите се намират в организма в много малки количества. Въпреки това те са с важно значение за здравето. Имат съществена активна биологична роля на катализатор във физиологичните процеси и участват във всеки един обмен на вещества в тялото.
 


Влизат в състава на много ензими, витамини, хормони и участват в процесите на кръвотворене, стабилизирането на клетъчните мембрани, диференцирането на клетките. Без тях не е възможно нормалното функциониране на репродуктивната, имунната и нервната система, дишането на тъканите, процесите на растеж и възстановяване и много други, които осигуряват нормална жизнена дейност на организма.
 Микроелементите са особено важни за всички жлези с вътрешна секреция.

 

Подобно на витамините, минералите изпълняват функциите на коензим в процесите на образуване на енергия.
Всички ензимни процеси в тялото произтичат с участието на минерали, което определя необходимостта им за адекватната утилизация на витамините и другите хранителни вещества.

 

Някои минерали образуват соли, които придобиват способността да пренасят електрически заряди в течностите. Наричат се електролити. Към тях се отнасят натриевите, калциевите, калиевите и солите на хлора. Тези вещества поддържат баланса на течности в тялото, регулират киселинно-алкалния баланс в тях и участват в провеждането на нервните импулси и съкращаването на мускулите, включително и сърдечните.

 

Минералите съставляват 4-5 % от масата на тялото. Половината от количеството минерали изгражда твърдите тъкани в организма като кости, зъби, нокти, коса, меки тъкани, останалото се намира в кръвта и междуклетъчната течност.Какви видове минерали има?
Познати са над 30 минерали. Вече е известно, че 25 от микроелемените са отговорни за доброто здравословно състояние на организма, 18 от тях са жизненоважни. Останалите могат да се окачествят като полезни.

 

Минералите могат да се разглеждат като макро- и микроелементи. Макроелементите са тези минерали, които са необходими в относително по-големи количества от останалите. Това са калций, фосфор, калий, сяра, натрий, хлор, магнезий и бор.
Останалите, чието количество е във вид на следи, се определят като микроелементи – желязо, йод, цинк, мед, флуор, хром, селен, кобалт, молиблен и манган.

 

Продължение на материала.