След кислорода, силицият е най-разпространеният елемент на Земята. Под формата на силициев диоксид, той се съдържа във всички растения, някои морски животни, сладководни риби, птици и бозайници. Те го извличат от почвата, а чрез тях силицият попада и в нашите тела.

 

Общо съдържанието на силициев диоксид в човешкото тяло е около 0,001. Силицият се намира във всички органи и тъкани: бели дробове, коса, стомах, надбъбречни жлези.Функциите на силиция. По-рано в човешката история той не се е считал за физиологично важен елемент поради значителното му присъствие в животинските и растителните тъкани. Понастоящем за силиция се знае, че е важен микроелемент, чието присъствие е есенциално за здравето.

 

Той предотвратява деформациите на костите. Установено е, че силицият има много важна роля за усвояването на калций за растежа и поддържането здравината на костите и ставите. Той придава гъвкавост на костите чрез увеличаване количеството на колагена, който е протеинов компонент на костите. Той е от значение при костни фрактури, като ускорява оздравителния процес.

 

Силицият се използва в терапията на алопецията. Това е състояние, свързано със силно изтъняване на косата, а също и интензивен косопад, предимно по скалпа. Счита се, че това състояние се дължи на непълноценна диета и липса на ценни витамини и микроелементи и по-специално силиций. Този минерал подпомага растежа на косата. Благодарение на него косата расте здрава и с блясък. Силицият има отношение и към някои кожни проблеми.

 

Счита се, че силицият има превантивна функция при предразположеност към атеросклероза. Според последни проучвания силицият спомага за намаляване образуването на атеросклеротични плаки и впоследствие намалява риска от различни сърдечносъдови заболявания.


Препоръките за дневните нужди от силиций между различните здравни организации силно се различават. Ориентировъчно може да се каже, че за тялото ни са необходими между 10 и 40 мг на ден.

 

Дефицит на силиций се наблюдава много рядко. При липсата му може да се наблюдава понижаване на имунната функция, трудно зарастване на рани, загуба на апетит, намалява еластичността на тъканите, образуват се бръчки, повишава се чупливостта на ноктите, изтъняване на косата, влошаване на костното здраве.