Микроелементът мед е от ключово значение за жизнените процеси и е широко разпространен в храните, особено в месни продукти, морски дарове, сушени плодове, орехи, бобови растения, зърнени култури, трици и какао.


Съдържа се и в картофи, грах, червено месо, гъби и някои плодове.

 


Защо е важна медта за организма?

Микроелементът мед допринася за правилното функциониране на мозъка, нервната система и сърдечносъдовата система.

 

Освен това улеснява транспортирането на желязо, подпомага растежа на костите и укрепва имунната система.

 

Функциите на медта в тялото са сложни, включително има роля в модулирането на ензимите, в които тя действа като каталитичен елемент.


Някои от тези ензими са важни за биологични процеси като алергии, разграждането на адреналин, серотонин и други катехоламини, както и за развитието на съединителната тъкан.

 

Ензимите, в които действа медта, упражняват общо антиоксидантно действие и следователно предотвратяват появата на дегенеративни процеси и рак.

 

Металооксидазите, церулоплазминът или супероксиддисмутазата са ензими, които се засягат при лош метаболизъм на медта.

 

Кога е необходимо да приемаме повече мед?

Дефицитът на мед е рядък, въпреки че може да възникне при пациенти, хранени интравенозно дълго време, след интервенции на тънките черва - органът, който абсорбира по-голямата част от елемента мед, както и ако се приема излишък от цинк или при деца, засегнати от недохранване.

 

Недостигът му се свързва с развитието на анемия, тъй като възпрепятства действието на трансферина, което намалява използването на желязо.

 

Конвенционалната медицина препоръчва допълнителния прием на мед в случай на анемия, която се дължи на липса на този елемент или при дефицит на мед поради излишък на цинк.


Как се приема?

Приемането на до 10 mg мед на ден обикновено не предизвиква никакви странични ефекти, дори при бременни или кърмещи жени.

 

Тази дневна доза обаче не трябва да се превишава, тъй като може да причини проблеми с черния дроб или бъбреците.

 

Доза от 1000 mg може да бъде опасна за здравето.


Нарушено усвояване на медта

Някои храни, добавки или лекарства могат да предизвикат хелатиране на медта - свързвания на метала, които намаляват или отменят неговата абсорбция.

 

Приемът на желязо, цинк, витамин С или някои лекарства като зидовудин, пенициламин или етамбутол може да причини дефицит на мед.


За какво се използва медта?

В минимални дози медта се използва в олиготерапията като имуностимулатор, затова се препоръчва при инфекции, грип, синузит или цистит.

 

Поради същата причина не се препоръчва употребата му при хронични имунодефицитни състояния като туберкулоза или СПИН, тъй като повишаването на имунитета може да обостри тези състояния.

 

При хора с повтарящи се инфекции, които са склонни да се чувстват по-уморени следобед, се препоръчва медта да се приема в комбинация с манган.

 

Склонността към депресия и нарушенията в паметта се повлияват добре от прием на мед, злато и сребро.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/cobre-propiedades-usos-medicinales_10279