Според международно проучване публикувано в British Medical Journal, жените страдащи от мигрена, която се проявява с „аура”, са два пъти по-застрашени от инсулт.
 


При около 20 % от случаите мигрената се предшества от известната в професионалният език "аура" (предвестник на мигренозния пристъп). Обикновено симптомите на аура продължават от 20 мин. до 1 час преди главоболие. Става въпрос за различни зрителни смущения, при които болния вижда звезди, светлини или начупени зигзагообразни линии.
 

 


Тук се включват също проблеми със слуха, говора, объркване, чувство на "мравучкане" в различните части на тялото и лицето. Възможно е да възникне и неприятен сърбеж по ръцете и краката. Страдащите от мигрена с аура имат по-добри шансове навреме да отстранят мигрената или най-малко да намалят въздействието й, тъй като предусещат пристъпа и могат рано да вземат необходимите медикаменти.
 

Аурата може да изчезне преди да започне главоболието, но може да продължи и по време на самото главоболие.


Специалистите предупреждават, че риска от инсулт е значително по-голям при пациентки с мигрена, които са над 45 годишна възраст, пушат и вземат орални контрацептиви.


Специалистите препоръчват жените, които имат мигренозни състояния с аура, да спрат цигарите и да обмислят други варианти за контрацепция.
 


Направените тестове с опитни мишки показват, че високите нива на естроген могат да предизвикат тези състояния, но са необходими допълнителни изследвания.
 


Здравословният начин на живот, редовните упражнения и контролът на кръвното налягане са сред най-лесните начини за намаляване на риска от инсулт, допълват учените.