При голяма част от младите хора, които страдат от мигрена, се наблюдава недостиг на витамини, твърди скорошно проучване. 
 
В него са включени деца, тинейджъри и млади пациенти с мигрена, които са лекувани в Детския център по главоболие в щата Синсинати, САЩ.
 
Голям процент от участниците в изследването са били с недостиг на витамин D, рибофлавин и коензим Q10 – субстанция, подобна на витамин, необходима за производството на енергия, растежа и поддържането на клетките.
 
На много от пациентите са предписани лекарства против мигрената, както и витамини. Твърде малка част от хората обаче са приемали само витамините, което не е позволило да бъде направена реална преценка дали добавките с витамини имат отношение към облекчаването на главоболието, подчертават изследователите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Необходими са допълнителни изследвания, за да се изясни дали приемът на витамини е ефективен при пациенти с мигрена като цяло и дали изобщо пациентите са склонни да приемат такива суплементи“, коментира водещият автор на проучването д-р Сузане Халер.
 
Изследването е установило още, че момичетата и младите жени са по-склонни от момчетата и младите мъже, към недостиг на коензим Q10. Мъжкият пол пък е по-предразположен към дефицит на витамин D.
 
Пациентите с хронична мигрена, по-често страдат от недостиг на коензим Q10 и рибофлавин, в сравнение с хората с епизодична мигрена, показват още данните от проучването. 
 
Предишни изследвания предполагаха, че когато някои витамини не достигат в организма, това има отношение към развитието на мигрена. Тестовете с прием на витамини, целящи предотвратяването на болестта обаче са дали противоречиви резултати.