Протеинът LXR, регулиращ холестерола, има функцията и да формира тромбоза, която да доведе до сърдечен удар и инсулт. Според британски учени, чрез разработването на лекарства, които контролират протеина, ще се предотврати състояние на тромбоза и ще се постигне контрол на нивата на холестерола.


„Новаторското проучване открива пътя към нови и по-ефективни лекарства за предотвратяване на тромбоза. Докато съсирването на кръвта е от съществено значение за предотвратяване на кървенето, тромбозата е изходна точка за инфаркт и инсулт, които са водеща причина за смъртност сред населението във Великобритания.“, казва проф. Джон Гибинс, директор на Института за сърдечно-съдови и метаболитни изследвания и ръководител на изследването, финансирано от Британската сърдечна фондация.


Вече е известно, че въпросният протеин регулира нивата на холестерола в кръвта, което може да намали броя кръвоносните съдове и увеличи риска от сърдечен удар или инсулт. Става ясно и че LXR също инхибира функцията на кръвните клетки, наречени тромбоцити, което може да предизвика образуването на кръвни съсиреци. Когато те се натрупват, предизвикват сърдечен удар.Учените откриват, че лечението позволява да се формират малки съсиреци, но действа бързо, за да възпрепятства образуването им с около 40%, предотвратява блокирането на кръвоносни съдове и вероятния сърдечен удар.


„Откритието показва, че лекарства, които понижават холестерола чрез насочване на LXR протеини, могат да намалят вредното съсирване на кръвта. Потенциално се отварят варианти за ново лечение.“, казва проф. Джеръми Пиърсън, медицински директор на Британската сърдечна фондация.