Изследване, публикувано в престижното научно списание Cancer, показва, че антидиабетното лекарство метформин може да намери приложение и в лечението на рака на яйчниците.

 

Резултатите от изследването сочат, че метформин повишава преживяемостта при рака на яйчниците. Диабетичките, приемащи метформин, живеят средно с 20% по-дълго от тези, на които той не е бил предписан.


 

Засега причините за това остават неизвестни. Самото проучване е ретроспективно, т.е. изследва лекарствения прием и клиничните му резултати в рамките на вече приключени терапевтични курсове. То показва наличието на връзка, но не я обяснява.

 

Възможно е лекарството да се окаже приложимо и при други форми на рак. В момента текат аналогични проучвания, изследващи ефектите на метформин при рак на простатата, правото черво, гърдата и др. Възможно е да се окаже, че той увеличава преживяемостта при 20 различни неоплазии.

 

Засега, за метформин се знае, че понижава продукцията на глюкоза от черния дроб. Възможно е, обаче, той да има и непреки ефекти върху туморните клетки. In vitro модели показват, че той забавя растежа им. Това може да доведе до формулирането на нови показания за този вече широко прилаган медикамент.