Проучване, проведено от Калифорнийския университет (UCLA), в което участниците са ХИВ-позитивни мъже, стига до заключението, че употребата на метамфетамини, заедно с насилието от интимния партньор засилва активността на гените, които регулират възпалителните и антивирусните функции на организма.

 

Тази комбинация може да доведе до изтощение на имунната система при ХИВ-позитивни хора и да увеличи техният риск за развитие на хронични заболявания - сърдечносъдови и други.


 

Проучването е публикувано в рецензираното сп. Annals of Behavioral Medicine. В него са включени единствено ХИВ-позитивни мъже.

 

Социалната геномика, която проследява действието на социалните фактори върху генетичната активност, показва, че негативните такива, като дискриминация и насилие, се свързват с употреба на наркотични вещества и наличие на ХИВ.

 

С проведеното проучване, изследователите се опитат да определят дали употребата на метамфетамин, непотиснатият вирусен товар и насилието от интимния партньор предразполагат към протичане на възпалителни процеси и завишаване на количеството интерферон тип I.

 

Този тип активност е известно, че води до изтощение на имунните клетки - CD4 и CD8, с което би могло да се засили вирусната репликация.

 

Екипът от учени наблюдава 147 ХИВ-позитивни сексуални мъже със сексуална ориентация към същия пол, които са част от mSTUDY.

 

Събраните данни биха могли да помогнат в по-сериозното задълбочаване и подобряване на превенцията и лечението на ХИВ и други болести, предавани по полов път.

 

Сред участниците има ХИВ-позитивни и ХИВ-отрицателни такива, като те са предимно от латиноамерикански и афро-американски произход.

 

Тези общности са непропорционално засегнати от ХИВ и се считат за високо приоритетни и нуждаещи се от превенция. До този извод е достигнато чрез изследвания за превенция.

 

Резултатите от проведеното проучване показват, че на молекулярно ниво както социалните предизвикателства, така и употребата на вещества оказват влияние върху функциите на имунната система при хората, живеещи с ХИВ.

 

Източници:

https://medicalxpress.com/news/2021-12-meth-intimate-partner-violence-weaken.html

https://www.uclahealth.org/news/meth-use-intimate-partner-violence-weaken-immune-function

https://academic.oup.com/abm/advance-article-abstract/doi/10.1093/abm/kaab096/6433553?redirectedFrom=fulltext

http://themstudy.gorbach.ph.ucla.edu