1. Какви видове терапия се прилагат при менопауза?

Овладяването на синдромния комплекс на менопауза става чрез прием на медикаменти, които подобряват ефектите на постменупаузния период. Съществуват лекарства от групата на нестероидините противовъзпалителни медикаменти, като ибупрофен, които овладяват негативните симптоми на болка, дискомфорт и фебрилитет у жената. Също така се прилагат препарати, които спират менопаузните кръвоизливи от влагалището. В комплексната му терапия се прилагат и образни изследвания, при чието позитивиране се отваря нова врата към нелекарствена терапия на неовладуеми кръвоизливи. Съществуват различни хирургични техники, с които се разрешава проблемът за хеморагия от влагалище и шийката на матката, както и отворени операции, които целят премахване на матка или яйчници, за да се овладее кръвоизлив с хистеровариална генеза.
Друго направление за поддържане на критическия период е хормонозаместителна терапия. Тя цели овладяване на хормоналния дисбаланс и подобряване на общото състояние при дамите.

 


2. Какво представлява хормонозаместителна терапия?

Хормонозаместителна терапия се прилага за овладяване на симптомите от менопауза. Тя замества хормоналното производство на женския пол, което след настъпване на климактериума се преустановява.
Естрогени и прогестерон са двата полови хормона, които играят най-важна роля в женското тяло. Този вид терапия позволява възстановяването им до нормалното ниво за човешкия организъм.

 

3. Какво са естрогените?

Естрогените са хормони на женствеността и красотата. В организма се проявяват с най-големия си представител – естрадиол. Тази група хормони се произвежда от фоликулните клетки на яйчниците. Те регулират менструалния цикъл на жената, както и узряването и отделянето на яйцеклетка от повърхността на яйчника при процеса овулация. Естрогенът и неговите представители естриол, естрадиол и естрол имат важна функция върху контрола на костната плътност, телесната температура и овлажняването на влагалището. Липсата на естроген (естрадиол) предизвиква поява на топли вълни, нощни изпотявания, сухота във влагалището по време на секс, спад в либидото, стрес инконтиненция и чупливост на костите, което е предпоставка за развитие на остеопороза.

 

4. Какво е прогестерон?

Този хормон е от семейството на прогестогените. Той се синтезира от жълтото тяло, което се образува в яйчника след овулация. Основната му функция е да подготви стената на матката за износване на плода през бременността. В литературата този хормон се среща и под името „хормон на бременността”. Също така той предпазва лигавицата на матката, ендометриума, от нараняване, дегенеративни промени по формения епител и други. Според статистически проучвания, рак на матката или по-точно рак на ендометриума, който обхваща най-вътрешния слой от стената на матката, и понижени нива на прогестерон, са в изразена зависимост.  Съвременната хормонозаместителна терапия предлага комбинация между естроген и прогестерон, която има взаимно компенсаторен ефект върху човешката физиология.

NEWS_MORE_BOX

 

5. Под каква форма се срещат тези два хормона?

На пазара се срещат множество лекарствени комбинации между естрогени и прогестогени. Съществуват кремове и гелове, които съдържат двата хормона, за директно прилагане върху кожата или във влагалището при изразена сухота на стените му. Срещат се и в таблетна форма, която отново може да се приложи вагинално или да се приеме през устата.

 

6. Противопоказания за прием

Под каквато и да било форма на хормонозаместителната терапия, тя не се препоръчва при хора с анамнеза за рак на гърдата, рак на матката или рак на яйчниците. Терапията не се прилага при хора със сърдечни заболявания, преживян инфаркт или инсулт, както и всякакви коагулационни нарушения – болестни процеси, засягащи нормалната кръвносъсирваща функция на организма.

 

7. Странични ефекти на терапията

Хормоните, използвани в конкретната терапевтична схема, може да предизвикат поява на странични ефект. Такива са задържане на течности в тялото, поява на отоци, образуване на газове – метеоризъм, главоболие, проблемно храносмилане и депресия.

 

8. Ползи и вреди

В продължение на много години са проведени редица изследвания, доказващи ползите и вредите на комбинираната хормонозаместителната терапия. Основният принос на тази терапия е овладяването на симптомите на менопауза, което спомага за укрепване на тялото и психиката на жената, както и поддържане на спокоен и уравновесен начин на живот. Също така хормонозаместителната терапия предпазва от развитие на остеопороза или рак на дебелото черво.


Терапията с хормонално заместване крие риск от развитие на рак на гърдата и неоплазми на матката и яйчниците, както и клинична манифестация на сърдечни и мозъчни съдови инциденти – сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти, поради влиянието върху кръвосъсирващата функция на организма.


Специалистите препоръчват употребата на тези препарати да не се прилага в особено дългосрочен план. Те определят като краткосрочен и трайно ефективен план, при който ползите са повече от вредите, този, при който приемът се разпределя в рамките на поне 5 години. Също така, те отбелязват, че ако е необходим прием в период от 10 години, трябва задължително да бъде обсъден терапевтичен план за разнообразяване на лекарствената комбинация и отдаване на организма на почивка.