Увеличаващата се употреба на хормона на съня мелатонин сред малки деца предизвиква безпокойство сред лекарите. Ново проучване в САЩ разкрива, че почти 20 % от децата в училищна възраст използват мелатонин за заспиване, включително много деца в предучилищна възраст. Авторите на проучването от университета в Колорадо Боулдър изказват сериозни опасения относно безопасността и разбирането на тези продукти.


С проучването се цели да се повиши осведомеността на родителите и клиницистите и да се алармира научната общност, че е важно да се направят повече изследвания, относно безопасността на мелатонина при деца. 


Водещият автор д-р Лорън Хартщайн, постдокторант в Лабораторията за сън и развитие в Колорадо Боулдър, казва, че според тях мелатонинът не е непременно вреден за децата, но трябва да се направят много повече изследвания, преди да може да заявят с увереност, че е безопасен за дългосрочен прием от тях. Д-р Хартщайн изучава как сигналите от околната среда, включително светлината през нощта, влияят върху качеството на съня на децата и производството на мелатонин.Мелатонинът е хормон, който се произвежда естествено в мозъка, за да сигнализира на тялото готовност за сън. В няколко държави той се класифицира като лекарствен продукт и изисква рецепта, но в САЩ е лесно достъпен без лекарско предписание, често в подходящи за деца лекарствени форми, като желирани бонбони или дъвчащи таблетки. В България има хранителни добавки, съдържащи мелатонин, подходящи за употреба при деца.


Значителен риск при тези хранителни добавки без рецепта е ненадеждното етикетиране. Анализ на 25 продукта с мелатонин разкрива, че 22 съдържат различни от посочените на етикета количества мелатонин. Освен това някои съдържат други тревожни вещества като серотонин. Притеснително е, че родителите всъщност може да не знаят какво дават на децата си, когато прилагат тези добавки.


За да оценят текущата употреба, изследователите анкетират 1000 родители в началото на 2023 г. и установяват, че 18,5 % от децата между пет и девет години и 19,4 % от децата от 10 до 13 години са използвали мелатонин през последните 30 дни. Трябва да се отбележи, че почти шест процента от децата в предучилищна възраст под четиригодишна възраст също са използвали мелатонин, обикновено за около година. 

 

Допълнителните притеснения включват потенциалното въздействие на мелатонина върху развиващия се организъм на децата и риска от предозиране. Сигналите за предозиране с мелатонин до Центровете за контрол на отравянията са се увеличили с 530% от 2012 г. до 2021 г., основно включващи деца под пет години.

 

Мелатонинът може да бъде полезна краткосрочна помощ под медицинско наблюдение, особено за младежи с аутизъм или тежки проблеми със съня, но употребата без надзор крие значителни рискове. Почти никога не е лечение от първа линия. Препоръчва се на семействата първо да променят начина на живот на детето и да използват мелатонин само като краткосрочно решение. Въпреки че обикновено се понася добре, винаги когато се използва някакво лекарство или добавка в младо, развиващо се тяло, трябва да се подхожда внимателно.


Проучването е публикувано в JAMA Pediatrics.


Референции:

https://www.colorado.edu/today/2023/11/13/melatonin-use-soars-among-children-unknown-risks

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2811895