Мелатонинът е хормон, който се произвежда в организма ни. Този хормон е отговорен за способността на човек да заспи достатъчно дълбоко, така че да изпита истинско удовлетворение. Навярно всеки мечтае за желаната дрямка без мисли за проблеми, работа и професионални ангажименти в главата си... Мелатонин се предлага в таблетна форма на свободния пазар. Често се срещат и прахови субстанции, които се поставят под езика или се разтриват по лигавицата на устната кухина. По този начин мелатонинът се резорбира директно в кръвообращението.

 

Хората прибягват до синтетичен мелатонин, когато имат нужда да „сверят” биологичния си часовник. Използва се при разлика в часовото време, подобряване на циклите сън-бодърстване при хора, които нямат постоянно работно време, а преминават през дневни и нощни смени.

Приемът на мелатонин през устата помага при нарушен цикъл сън-бодърстване при деца и възрастни с психични заболявания, аутизъм и заболявания на централната нервна система. Прилага и при тревожен синдром и координационни нарушения. Използва се и за приспиване на пациенти страдащи от безсъние (insomnia), съчетано с психомоторна възбуда, хипертонична криза.

Характерното за мелатонин е, че той не влияе продължителността на съня. Неговият ефект е скъсяване времето за заспиване с 12 минути, но не е причина за трудно сутрешно събуждане. Проучвания сред хора, приемащи натуралния хормон показва, че те го оценяват високо и прибягват към него винаги, когато имат нужда да заспят по-рано и да спят по-спокойно. Този натурален хормон се влияе от промяната ден-нощ. Неговият антагонист серотонин преминава в активна фаза при изгрев слънце. При смрачаване серотониновите нива внезапно спадат и започва производство на мелатонин от хипофизната жлеза, разположена в турското седло (sella turcica) в черепната кутия.
 


При комбиниране на мелатонин с кофеин, ефектите на натуралния хормон може да бъдат скрити. Кофеинът повлиява възбуждащо нервната система чрез подобряване на кръвоснабдяването му, благодарение на изразения вазодилататорен ефект на кофеина и повишаване на сърдечната честота.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Мелатонин има изразен имуностимулиращ ефект, което предполага повишено внимание при прием на допълнителни имуноактиватори.

 

Лекари препоръчват внимателно приемане на мелатонин от диабетици и хипертоници. Натуралният хормон повишава кръвната захар и повлиява кръвното налягане. При хипертоници, които приемат други лекарствени средства за контрол на артериално налягане, мелатонин трябва да се прилага с огромно внимание, поради риск от хипотонична криза (ниско кръвно налягане).

 

Препоръчва се повишен контрол при съвместен прием със седативни и анксиолитични медикаменти. Медикаменти за лечение на мигрена, както и противозачатъчни, които имат изразен ефект върху повишаване мелатониновата продукция по физиологичен път. Допълнителна таблетна форма може да повиши чувствително нивото на хормона в кръвта, което да се съпроводи с поява на странични ефекти.

При продължителна употреба може да причини появата на някои странични ефекти – главоболие, краткосрочни депресии, сънливост и умора през деня, световъртеж и коремни спазми. Лекари невролози препоръчват 5 часа след прием на мелатонин да не се прибягва към работа с машини или шофиране. Може да повлияе овулацията на жени във фертилна възраст.