Лошата слава на меланома се носи надлъж и нашир – при това напълно заслужено. Покрай цялта шумотевица около него, хората не успяват да се информират, че има и други опасни видове рак на кожата. Пример за това е плоскоклетъчният карцином – силно разпространено туморно образувание, което обаче расте относително бавно и в началните си стадии е напълно лечимо.
 
Действието на ултравиолетовите лъчи е основен рисков фактор за всеки вид рак на кожата. Особено важен е техният кумулативен, натрупващ се ефект. Еднократното излагане на слънчевите лъчи няма да се отрази, но с течение на годините общата доза на поетите ултравиолетови лъчи определя риска от развитието на рака.
 
Ето защо рискови за плоскоклетъчен карцином са пациентите над 60-годишна възраст, работещи на открито. Този тумор поразява по-често мъжете и тези със светла кожа, сини и зелени очи, руси или рижи коси и лунички. Честотата на рака е многократно по-голяма при болни с имуносупресия (например тези, преживели органна трансплантация).
NEWS_MORE_BOX
 
Самият плоскоклетъчен рак се развива най-често на откритите части на тялото – ръце, лице, гърба на дланите, ушната мида, както и устните и гениталиите. Появява се като брадавицовидно образувание, което в рамките на няколко месеца нараства. То има червена налобена повърхност, секретираща и покрита с корички. В други случаи туморът се разпада и образува язва с плътни ръбове и кървящо дъно.
 
Всичко описано се различава от меланома – ето защо е препоръчителна редовна и старателна проверка на кожата за всякакви съмнителни белези и да се обръща внимание на всичко ново и необичайно, а не само на бенките.
 
Превенцията и ранното откриване са особено важни. Дерматолозите препоръчват ежедневна употреба на слънцезащитен фактор. Сегашните грижи може да ни спасят от бъдещи страдания.