Учени разбраха молекулярният механизъм, по който омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, подтискат възпалителните процеси в организма, пише сп. Nature

Екип с ръководител Мауро Перети от Лондонския университет, установяват, че докозакесаенова киселина, която е една от няколкото полиненаситени мастни киселини, включващи се в Омега-3, се преобразува в ново химично съединение резолвин D2. Освен това те откриват, че същото вещество по физиологичен път подтиска възпалителните процеси, водещи към ревматоиден артрит, сепсис или инсулт.


За разлика от лекарствените средства, които се използват при тези заболявания, резолвин D2 не подтиска имунната система и има силно действие, поради което може да стане основна съставка в нов тип медикаменти."Отдавна е известно, че рибеното масло помага на организма да се справи с хронични възпалителни заболявания. Но сега стана ясно, че човешкият организъм превръща компонент от Омега-3 в резолвин  D2.", споделя д-р Перети. Екипът е изследвал свойствата и структурата на тази молекула, за да изясни начините, по които веществото спира възпалителните процеси.

Авторите на изследването смятат, че резолвин D2 може да се използва и за лечението на други, освен изброените, възпалителни заболявания. Възпалителните заболявания се развиват, когато имунната система поразява  здрави тъкани на организма. В някои случаи това се дължи на прикрепването на левкоцити към вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Екипът установява, че под влияние на резолвин D2 клетките, намиращи се на повърхността на кръвоносните съдове изработват азотен оксид, което води до отлепването на прикрепилите се левкоцити, с което се стига до намаляване на възпалителния процес.