Болните от фибромиалгия търсят облекчение в алтернативни начини, като употребата на марихуана, споделя Стюарт Силвърман професор по медицина и ревматология в Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис.

 

Фибромиалгията е изключително трудна за лечение болест и само 35-40% от хората, хронично болни, получават облекчение от предписаните им лекарства. Останалите 60-65% продължават да изпитват силни болки, въпреки медикаментите, твърдят специалисти.


Фибромиалгията е състояние, което се характеризира с мускулни, сухожилни и ставни болки по цялото тяло, но преди всичко по протежение на гръбначния стълб. Човешкият организъм естествено произвежда вещество, ендорфин, което действа като болкоуспокояващо.

 

Ендорфинът е пептидно вещество подобно по свойства на морфина. Предизвиква облекчаване и притъпяване на болката в ендоканабиноидната система на организма. Тази система е част от ЦНС (централната нервна система) на човека.

 


Психотропното действие тетрахидроканабинол, главна съставка в марихуаната, се основава на неговото интегриране в ендоканабиноидната система.


Лекарствата предписвани при фибромиалгия, събуждат и други различни симптоми като проблеми със съня, синдрома на неспокойните крака, депресия и тревожност. Марихуаната, използвана с медицинска цел, действа само върху нервната болка, споделят специалисти.

 

Медицинската марихуана не е легална навсякъде, затова трябва да се внимава с употребата й и да не се забравя, че въпреки всичко е опиатно вещество, предупреждава проф. Силвърман.