В България всяка година се регистрират около 10 000 нови случаи на доброкачествена хиперплазия на простатата или т.нар. увеличена простата. Статистиките показват, че над 50% от мъжете над 50 години са засегнати, процентът се вдига до 90 при мъжете над 70 години.


Тревожна статистика е, че под 5% от мъжете след 40 години се консултират със специалист по повод уринарни проблеми. Ранното установяване на доброкачествена хиперплазия на простатата е гаранция за по-успешното лечение.

 


Заболяването се характеризира с нарушено уриниране, болки, парене, неефективно изпразване на пикочния мехур.

 

Методите на лечение зависят от степента на хиперплазия. При състояния без оплаквания и леко изразени симптоми се препоръчва изчакване, под лекарски контрол. На този етап се препоръчва и фитотерапия. Най-често използваното растение е Saw Palmetto американска палма джудже. Точният механизъм на действие не е изяснен. Смята се, че екстратът от растението понижава нивата на дехидроандростерона, който стимулира разрастването на жлезата.

 

Екстрактът от Pygenium africanum (Африканска слива) съдържа тритерпени. Има доказан противовъзпалителен ефект, усилва простатната секреция и понижава хормоналното ниво в жлезата, с което се намалява хипертрофията. Освен това се повишава еластичността на пикочния мехур.

 

NEWS_MORE_BOX

 

При по-изразени симптоми се преминава на терапия с алфа-1-блокери. Те отпускат гладката мускулатура на простатата. По този начин се осигурява отваряне шийката на пикочния мехур, което позволява по-лесно и ефективно изпразване на пикочния мехур. Лекарства от тази група са: Prazosin, Terazosin, Doxazosin, Tamsoluzin.
Препоръчва се приемът да е вечер в легнало положение за намаляване риска от рязко спадане на кръвното налягане и прилошаване. Пациентите могат да получат замайване при първите няколко приема. Тези лекарства не са подходящи при хора с хипотония и катаракта.
Началото на действието може да е от няколко дни до няколко седмици.

 

5-алфаредуктазните инхибитори са Finasteride и Dutasteride. Те повлияват уголемяването на простатата и прогреса на заболяването. Ефектът настъпва по-бавно – около 6 м. Най-добър ефект се наблюдава при пациенти с големи простати, на които не може да се проведе оперативно лечение или не понасят страничните ефекти на алфа-1-блокерите.