Запекът представлява едно от най-често срещаните патологични състояния на храносмилателната система, което се характеризира с намаление на честотата на изхождане, втвърдяване на изпражненията и затруднена дефекация (изхождане). Запекът се нарича още констипация, като характерно за него е намаление на броя изхождания под три за една седмица.

 

Констипацията е често срещан проблем при млади хора. Преди предприемането на каквато и да била лекарствена терапия се препоръчва промяна в диетата и физическия режим. Препоръчва се прием на хладка вода сутрин на гладно, гимнастика с коремно дишане и масаж на корема, включване в диетата на храна с много фибри и като цяло редовна консумация на сурови храни – плодове и зеленчуци.


 

Когато немедикаментозните средства не дават резултат се преминава към използване на лаксативни средства. Те могат да са синтетични или фитопродукти. Злоупотребата и неправилното приложение на лаксативите води до развитие на зависимост и потискане на чревната перисталтика.

 

Едни от най-често използваните продукти при запек са контактните лаксативи – синтетични (Bisacodyl, Sodium Picosulfat, Oleum ricini) и фитопродукти (предимно продукти, изолирани от листа на Сена). Те засилват чревната перисталтика. Ефектът им настъпва след 6-12 часа и за това се прилагат вечер преди лягане. Могат да се намерят под формата на таблетки и капки. При необходимост от бързо стимулиране на чревната моторика могат да се прилагат като ректални супозитории, при което очистителният ефект настъпва след 30-60 мин. 
Този вид медикаменти се препоръчват за краткотрайно използване поради големия брой нежелани ефекти като болки стомаха и колики. Бизакодил може да предизвика и увреждания на черния дроб.

 

Осмотичните лаксативи са друг вид медикаменти от тази група. Те са с по-меко действие сравнено с контактните лаксативи. Повишават осмотичното налягане в чревния лумен, което предизвиква задържане на вода и увеличаване обема на фекалните маси. По този начин рефлекторно се стимулира чревната перисталтика и се улеснява дефекацията. Тези лекарства не се резорбират в организма.

 

Те се различават съществено и по времето за настъпване на очистителния ефект – кратко за магнезиевите соли и продължително (1-3 дни) за останалите лаксативи. Glycerol се използва предимно под формата на супозитории. Той се отличава с мек слабителен ефект, което го прави подходящ за използване в детска възраст.

 

Библиография:

Lippincott Illustrated Reviews: Pharmacology (Lippincott Illustrated Reviews Series) Seventh, North American Edition
Medical Pharmacology at a Glance, 8th Edition