Медикамент, предписван при високо кръвно налягане може да има положително действие и за облекчаване на стомашно-чревни проблеми, сочи ново проучване на специалисти от Mayo Clinic.

Ефектът на медикамента е открит случайно от пациент със стомашни болки, гадене и повръщане, който решил, че оплакванията му се дължат на високото кръвно. Взимайки таблетка за кръвното налягане, неговите стомашни неразположения затихнали.

След преглед специалисти установяват, че неразположенията се дължат на стомашно-чревни проблеми, а не на високото кръвно.

Тези твърдения насочват изследователите от Mayo Clinic на подозрението, че медикаментът за високо кръвно може да има положителен ефект при подобни разстройства.

Изследването е в стартов етап, но екипът се надява да открие причинно-следствената връзка, което може да помогне на много хора със стомашно-чревни неразположения.

Стомашно-чревните разстройства се характеризират с нарушения във функциите на стомаха (секреторна, моторна и резорбтивна). Те се дължат на различни причини и заболявания като отравяния, злоупотреба с лекарствени продукти, пневмония, цироза на черния дроб, гастрит, базедова болест и други.

NEWS_MORE_BOX

 

Консумацията на студени храни и напитки също може да е причина за стомашно неразположение.

Студената храна напуска стомаха по-бързо без да се извършва нормално и пълно храносмилане. Непреработените белтъчини, попадайки в тънкото черво, си взаимодействат с бактериите, отговорни за разграждането на въглехидратите.

По този начин бързо нараства броят на бактериите, които “живеят” благодарение на месото и другите белтъчини. В резултат се развива дисбактериоза - нарушава се обмяната на веществата и се увеличава рискът от поява на различни заболявания, както и на затлъстяване.