Познатият в световен мащаб медикамент, който се използва за подобряване на еректилната функция – Виагра или силденафил, може силно да потисне проявите на анормална сърдечна дейност според ново проучване от университета в Манчестър.


Проучването, финансирано от British Heart Foundation, публикувано тази седмица в Circulation Research, би могло да подпомогне значително терапията при пациенти с този проблем.


При животински модели лекарството е в състояние да потисне вид аритмия, позната като Torsades de Pointes, в рамките на едва 90 секунди.Силденафилът също така намалява вероятността от внезапна сърдечна смърт, пряко следствие на развила се Torsades de Pointes аритмия. Според екипа обаче лекарството може да въздейства в положителна насока и на други видове аритмии.


Сърдечните аритмии често са следствие от развитието на инфаркт на миокарда или са резултат от друго сърдечно заболяване. Макар и често доброкачествени, те могат да причинят симптоми, включително сърцебиене, задух, загуба на съзнание и дори внезапна смърт.


Съществуващите лечения, които се прилагат към момента са с бета-блокери и имплантируеми дефибрилатори, но невинаги е налице ефективност.


Работейки и върху изолирани клетки от сърдечния мускул, изследователският екип също успява да измери техните калциеви запаси- както и техните електрически свойства.


Въпреки че калцият е ключов двигател на помпената функция на сърцето, наднорменото му количество може да бъде основна причина за аритмии. Виаграта потиска механизма в клетката, който води до претоварване с калций.


При наличие на сърдечно заболяване, механизмите с регулацията на навлизането на калций могат да бъдат неефективни и така се води до нерегулярен ритъм.


Д-р Дейвид Хъчингс, преподавател в Университета в Манчестър и водещ автор обяснява, че проучването не само демонстрира, че силденафилът има мощен антиаритмичен ефект върху живата сърдечна тъкан, но се откриват и клетъчните механизми, по които това се случва.


Въпреки че изследването е на база резултати при животински модели, учените вярват, че откритието ще бъде от значение и при лечението на аритмията при хора.


Предполага се, че ензимът PDE5, чието действие се потиска от силденафила, също може да играе ключова роля в повлияването на сърдечните ритми, които възникват от претоварване с калций.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-09-sex-drug-strongly-suppress-abnormal.html
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.121.318473