Американската администрация по храните и лекарствата е издала положителен статус за приложението на медикамент за ревматоиден артрит при гигантски артериит. Лекарството е на на швейцарската фармацевтичната компания Roche. От компанията заявиха, че това е стъпка, която може да разшири последващите действия по одобряване на лекарството. 
 
Actemra е медикамент, предназначен за приложение при гигантски артериит. Заболяването е автоимунно и потенциално животозастрашаващо, и е причинено от възпаление на големите и средни артерии, най-често в главата, но също и в аортата и нейните клонове. Болестта обикновено засяга хора над 50-годишна възраст.
 
След първото спечелено одобрение за лекарството през 2010 г., Roche продължава да търси нови начини за приложение на медикамента, по-известен като RoActemra на европейските пазари. Целта е борба и с други автоимунни заболявания. Администрацията по храните и лекарствата в САЩ ускорява прегледа на лекарствата, които показват потенциални значителни подобрения спрямо съществуващите терапии, уточнява Reuters.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Actemra е петото най-продавано лекарство на швейцарската фармацевтична компания, като през първата половина на 2016 г., продажбите са нараснали с цели 17%, тъй като лекарите го предписват за лечение на ревматоиден артрит и ювенилен идиопатичен артрит. 
 
„Обозначенето за пробив на Администрацията по храните и лекарствата за гигантски артериит подчертава нашият постоянен ангажимент да проучваме влиянието на медикамента при автоимунни заболявания със значителна неудовлетворена потребност“, коментира главният медицински директор на Roche Сандра Хорнинг, добавяйки, че това лекарство ще бъде първото ново лечение за състоянието през последните 50 години. 
 
Според по-ранно проучване, чиито резултати бяха оповестени през месец юни, Actemra първоначално се комбинира с шестмесечен стероиден режим за по-ефективна и трайна ремисия
 
Базираната в Базел фармацевтична компания планира да представи пълна информация от изследването по-късно тази година.