Хората, които са любознателни и редовно се информират от средствата за масово осведомяване, водят по-здравословен начин на живот, твърдят изследователи. 

 
Експертите от католическия университет в Рим изследват връзката между получаването на информация от медиите и хранителните навици, най-вече касаещи средиземноморския начин на хранене, сред повече от 1000 възрастни. Участниците в проучването попълват специален въпросник за навиците им на използване на медиите. 
 
Установява се, че тези, които редовно четат вестници и списания, гледат телевизия и сърфират в интернет, консумират повече плодове и зеленчуци, риба и други полезни храни, което намалява риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и рак. 
 
Констатациите могат да помогнат за определяне приноса на средствата за масова информация за повишаване на осведомеността на хората по въпросите на здравето, смятат учените.
 
Резултатите показват, че най-любознателните и използващи масмедии, се придържат най-много към средиземноморската диета, която се смята за ефективен модел на хранене за намаляване на риска от хронични и дегенеративни заболявания на нервната система.
 
Според предишни изследвания средствата за масова информация могат да имат отрицателно въздействие върху здравето. Така например гледането на телевизия е свързано с липсата на физическа активност и нездравословно хранене, които са основни рискови фактори за затлъстяване и сърдечни заболявания.
 
Но най-новите открития сочат, че телевизионните програми на здравна тематика, например, имат положително влияние върху зрителите по отношение на воденето на по-здравословен начин на живот и хранене.
 
В следващото си проучване учените ще изследват интернет медиите като основен начин за информиране по здравни теми от младите хора. 
 
Проучването е публикувано в International Journal of Public Health.