Витамин E, известен още като токоферол е витаминът на репродуктивността. Благоприятства детеродните функции и развитието на плода. Той е силен антиоксидант и подпомага заздравяването на кожата и лигавиците. В по-високи дози има значителен анаболен ефект. (Към първа част на материала)

 

Ниските нива са причина за мускулна слабост и изменения. Недостигът при новородените е в резултат на вид жълтеница. Витаминът е устойчив на термична обработка, сушене и стерилизиране.


 

Хиповитаминоза може да настъпи след дълъг период (около година), в който витаминът не е бил приеман. Храните, богати на вит.Е са ядки, семена, пълнозърнести изделия, бобови и зърнени култури, магданоз.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Витамин К1 (филохинон) е известен като витамин на кръвосъсирването. Под негово действие се образува протромбина, който е фактор в процеса на кръвосъсирване. Той се образува от чревната флора в тънките черва, дефицитът му е причина за кръвоизливи и трудно зарастване на раните.

 

При някои заболявания – жълтеница, цироза и панкреатит се затруднява нормалното усвояване на вечесинтезирания витамин. При обилно кръвотечение може да се приема под формата на таблетки, за да се ограничи загубата на кръв.

 

Източници на витамин К са спанак, лапад, зеле, броколи, домати, боб, черен дроб, яйца. Предозиране може да се получи при свръхдози от синтетичен витамин К. Приемът на големи количества от естествени източници витаминът не причинява интоксикация.