Предменструален синдром и болезнена менструация

В двойно-сляпо проучване, проведено с участието на 70 жени, ефектите на рибените масла, съдържащи 18% EPA и 12% DHA, са били сравнени с тези на маслото от крил върху симптомите на предменструален синдром и болезнена менструация. През първия месец пациентите са приемали 2 g на ден масло от крил или рибено масло. През следващите два месеца те са приемали същата доза, но само в рамките на осемте дни преди менструацията и двата дни след нея. Участниците също така са били инструктирани да следват диета, която е съдържала 40% въглехидрати, 40% протеини и 20% мазнини. Тези диетични промени сами по себе си биха мотли да имат положителен ефект върху предменструалния синдром. Резултатите са показали, че маслото от крил е помагало за облекчаване на симптомите на дисменорея, както и на емоционалните прояви, свързани с предменструалния синдром, и то в по-висока степен, в сравнение с рибеното масло.

 


Контрол на нивата на триглицеридите и холестерола

В сравнително проучване, проведено със 120 участници, засегнати от хиперхолестеролемия и хипертриглицеридемия, участниците са приемали плацебо или една от следните дозировки масло от крил всеки ден в продължение на три месеца: 2 g или 3 g масло от крил - в зависимост от теглото на участниците,  1 g или 1,5 g масло от крил, 3 g рибено масло. След три месеца нивото на общия холестерол на участниците, които са приемали 2 g или 3 g масло от крил на ден, е намаляло средно с 18%, в сравнение с 13% при тези, които са приемали 1 g или 1,5 g масло от крил и 5,9% при тези, които са приемали 3 g рибено масло. В плацебо групата нивата на холестерол са се били повишили с 9,1%. Маслото от крил, в доза от 2g или 3g на ден, също е намалило нивата на триглицеридите в кръвта средно с 27%, много по-забележимо от рибеното масло и плацебото. Изследователите са установили много лек положителен ефект върху нивата на кръвната захар - намаление от средно 6% в двете групи, които са приемали масло от крил, в сравнение с 3,3% в групата, приемала рибено масло.

 

Възпалителни заболявания

За анализ на противовъзпалителните свойства на маслото от крил е било проведено двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, проведено с участието на 90 пациенти, диагностицирани със сърдечносъдови заболявания, ревматоиден артрит или остеоартрит и клинични признаци на хронично възпаление. По време на проучването участниците са спрели приема на противовъзпалителните средства, които обикновено са приемали. Изследователите са проследили нивата на С-реактивен протеин - CRP на пациентите, който е физиологичен маркер за възпалителни процеси. Резултатите са показали, че след 30 дни нивата на CRP са намалели с около 30% при участниците в групата, които са приемали масло от крил - по 300 mg на ден и са се увеличили с малко над 25% в плацебо групата. Стандартизиран въпросник, насочен към оценка на симптомите, свързани с остеоартрит, е бил попълнен преди, по време и в края на проучвавено: болката, сковаността и физическите затруднения са били значително по-малко при участниците, приемали масло от крил след един месец лечение. 

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=krill_huile_ps

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17353582?dopt=Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15656713&query_hl=2

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12777162&dopt=Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=9571330