Болестта на Крон е възпалително заболяване на храносмилателния тракт, което може да доведе до болки в корема, тежка диария, умора, загуба на тегло и недохранване. Възпалението често се разпространява дълбоко в слоевете на засегнатата чревна тъкан. Поради това болестта може да бъде не само болезнена, но и инвалидизираща, а понякога да доведе до усложнения, застрашаващи живота. Въпреки че няма известен лек за нея, терапиите могат значително да намалят признаците и симптомите, дори да доведат до дългосрочна ремисия. Експерти отдавна подозират, че болестта на Крон всъщност се дължи на съвкупност от свързани, но леко различаващи се разстройства. Досега обаче не е било възможно да се предскаже точно кой неин подтип е вероятно да развие пациентът.

 

С оглед медицинското разбиране на болестта обаче настъпват някои промени. В проучване, публикувано на 4 октомври в списанието JCI Insight, университетът Корнел в колаборация с университета в Северна Каролина съобщава, че е идентифицирал единична молекула - microRNA-31 (miR-31), чиито нива предсказват дали пациентът има подтип 1 или подтип 2 на заболяването. Това е важно, тъй като пациентите с подтип 1, за разлика от тези с подтип 2, често не реагират добре на медикаментите и развиват екстремно стесняване на червата, което изисква операция след като се появи. Маркери като miR-31 биха могли да бъдат полезни в бъдеще, тъй като клиничните лекари евентуално ще са способни да предвиждат дали пациентът трябва да се подложи на хирургическа намеса преди влошаване на състоянието.


 

„Още не се намираме до момента, в който ще можем да извършим персонализирана медицина с оглед на проблема, но най-малкото мислим, че това ще доведе до по-добро проектиране на клинични експерименти“, твърдят от изследователския екип. След като данните са вече налични, един бъдещ проект би било насочен към изработването на по-ефективни терапии. За целта обаче ще е нужно да се изследват молекулярните причини относно разликата в болестта на Крон при различните пациенти.