Употребата на марихуана от мъжете под 30-годишна възраст може да увеличи два пъти риска от рак на тестисите в по-късен етап от живота.

Изследователите са на мнение, че действието на марихуаната  може да увреди ендоканабиноидната система на тялото, която е съставена от клетъчна мрежа, отговорна за образуването на сперматозоидите.

Проучването е проведено от учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. В него взимат участие 163 души с рак на тестисите. Контролната група се състои от 300 участника.

И двете групи са анкетирани за употребата на марихуана в някакъв етап от живота.

Резултатите показват, че 81% от участниците от първата група са употребявали канабис. От контролната група процентът е 70.

Туморите на тестистите заемат около 1% от всички ракови заболявания при мъжете и най-често засягат индивиди от 20- до 40-годишна възраст. 90% от раковите образувания на тестисите произхождат от герминативните (зародишни) клетки в тестисите и се делят на семиноми и несеминоми.

NEWS_MORE_BOX

 

Семиномите произхождат от клетките, произвеждащи сперма, а несеминомите включват ембрионален карцином, тератом, хорионкарцином и смесени тумори.

Изследователският екип констатира, че рискът от развитие на семином на тестисите при употребяващите марихуана е два пъти по-голям.

Семиномът изисква по-широко лечение, включващо лъче- и химиотерапия.

Резултатите от проучването са публикувани в онлайн изданието на сп. Cancer.