Пушенето на марихуана може да притъпи отговора на мозъка в центъра за възнаграждение с течение на времето. Това повишава риска към пристрастяване както към марихуаната, така и към други вещества, твърдят изследователи. 
 
От данните на проведеното проучване става ясно, че системата за възнаграждение в мозъка е „увредена“ и че потребителите се нуждаят от марихуаната, за да почувстват удовлетворение. Емоционалният отговор при тях е притъпен. 
 
Ние имаме вродено желание да участваме в дейности, които ни доставят удоволствие, но употребата на марихуана в дългосрочен план се свързва с понижена реакция отстрана на центъра за възнаграждение в мозъка. Случва се така, че онова, което носи удоволствие на повечето хора, няма такъв ефект сред употребяващите марихуана. Тя оказва влияние и върху емоционалното функциониране на мозъка. 
 
Използването на марихуана може да доведе до проблеми, свързани с функционирането на емоциите, когнитивни проблеми и дори структурни промени в мозъка, поясняват специалистите. Те допълват още, че колкото по-рано в живота си някой опита марихуана, толкова по-бързо се случва изграждането на зависимост към нея или към други вещества. 
NEWS_MORE_BOX
 
За целите на проучването изследователите набират 108 души, които са в началото на 20-те – възрастта, в която най-често се наблюдава употреба на марихуана. Всички доброволци преминават през сканиране на мозъка в три стъпки по време на четирите години, през които трае проучването. 
 
Освен ядрено-магнитния резонанс, участниците разиграват и ситуация, която включва печелене на пари и оценяване степента на удоволствие сред тях. 
 
От цялостния анализ на резултатите става ясно, че колкото повече се употребява марихуана, толкова по-намалена е активността в системата за възнаграждение в мозъка
 
Данните да представени в JAMA Psychiatry.