Нов доклад, публикуван от Американската сърдечна асоциация, предупреждава за потенциални сърдечносъдови опасности, свързани с употребата на марихуана, но и поставя акцент върху необходимостта от повече рандомизирани, контролирани проучвания, свързани с нея.


Документът, публикуван в сп. Circhalation, представлява анализ на 22 страници на съществуващите изследвания за консумацията на марихуана, които очертават както рисковете, така и потенциалните ползи от наркотика. Кардиологът д-р Марта Гулати, казва, че това е важен научен преглед, защото много често пациенти със сърдечни съдови заболявания питат дали могат да използват канабис като терапия. „Това не са насоки, а обобщава знанията, които имаме към днешна дата относно марихуаната и сърдечно съдовото здраве“, обяснява д-р Гулати. 


Може ли употребата на марихуана да увеличи риска от аритмии и инсулт?Авторите на проучването подчертават, че липсват убедителни доказателства за това как марихуаната засяга сърцето, но те отбелязват, че тетрахидроканабинол (THC) - психоактивната съставка в канабиса, може да бъде опасен за определени хора. Тетрахидроканабинолът стимулира симпатиковата нервна система, като същевременно инхибира парасимпатиковата нервна система, увеличава сърдечната честота, нуждата от миокарден кислород, кръвното налягане в легнало положение и активирането на тромбоцитите. И е свързано с ендотелна дисфункция и оксидативен стрес, обяснява екипа провел проучването.


Част от проблема може да бъде начинът, по който тетрахидроканабинола стимулира сърцето. „Когато хората използват марихуана, тя може да увеличи сърдечната им честота“, казва д-р Гулати. От една страна това може да причини само тахикардия - ускорен пулс, но също така може да изложи пациентите и на по-голям риск и да предизвика аритмия. Разбира се, това важи за пациентите, които често прибягват до канабиса.


Друго проучване от 2020 г. на Харвард добавя, че марихуаната - вероятно поради гореспоменатите ефекти - може също да увеличи риска от инфаркт и инсулт. „Рискът от сърдечен удар е няколко пъти по-висок в часа след пушенето на марихуана“, е записано в изследването на Харвард.


Въпреки рисковете, марихуаната има и много терапевтични ефекти


Авторите на проучването признават, че както може да носи рискове, така канабиса доказано има добър терапевтичен ефект при някои заболявания - епилепсия, множествена склероза, наркотична зависимост, глаукома, тревожност, депресия, болест на Крон, хепатит С, болест на Хънтингтън и болест на Паркинсон и др.


Любопитен факт е, че има и по-стари изследвания, които предполагат, че някои аспекти на марихуаната всъщност могат да са от полза за сърцето. Доказано е, че канабидиола (CBD) - непсихоактивната съставка в марихуаната, облекчава някои симптоми на сърдечни заболявания. Той може да намали сърдечната честота и кръвното налягане, както и да повлияе върху възпалението.