Легализацията на марихуаната като лекарство е много спорен и широко обсъждан въпрос. Според противниците на идеята легализацията би довела до многократно увеличаване на злоупотребата с опиата, инциденти в резултат на предозиране, а също и транспортни произшествия. А скорошно проучване твърди, че марихуаната не е толкова добро болкоуспокояващо средство.

 

В преглед на повече от 28 млн болнични досиета от двете години преди и след легализирането на канабиса в Колорадо, изследователи установяват, че злоупотребата с канабис се е увеличила значително след легализацията. На ред с това се установяват по-малко диагнози за хронична болка след легализацията.


 

„Трябва да бъдем много внимателни с употребата на марихуана, потенциалните странични ефекти и по-лесния достъп до наркотика.“ – казва д-р Грегъри Маркус, кардиолог и учен провеждал множество изпитвания с марихуана.

 

Според национално изследване, проведено в Съединените щати през 2014 година, повече от 117 млн американци или 44,2% от всички американци са употребявали марихуана поне веднъж в живота си. Над 22 млн американци признават, че са употребявали опията в последните 30 дни, а употребата на марихуана е все още федерално престъпление.

 

До момента 28 щата и окръг Колумбия вече са легализирали употребата на марихуана за медицински цели. Девет от тези щати са легализирали използването на малки количества марихуана за лични цели.

 

Статистиките сочат, че след легализирането на марихуаната в щата Колорадо се наблюдава повишаване на пътните инциденти с 10%, а също и 5%-но увеличение на злоупотребата с алкохол и противообществени прояви. Тези данни показват необходимост от строги правила и ограничение на шофиране и работа с машини по време на лечение с марихуана и други вещества, които повлияват централната нервна система.

 

Другият голям проблем следващ употребата на марихуаната като лекарство е развиването на толерантност. Първоначално, марихуаната действа като силно болкоуспокояващо, което кара пациентите да се чувстват добре. След по-продължително лечение възниква нужда от повишаване на дозата, която след определен период от време спира да носи необходимото облекчение. Наблюдава се и влошаване на менталното здраве след продължителната употреба на марихуана.