Пушенето на марихуана повишава риска от инсулт, тъй като свива артериите в черепа, предупреждават изследователи. 
 
От данни от проучване, в което участие взимат хора, преживели инсулт, става ясно, че сред 45% от употребяващите марихуана, има стеснение на кръвоносните съдове в черепа им, вследствие на натрупване на плака. За сравнение, това се наблюдава едва при 14% от участниците, които не употребяват канабис
 
Специалистите от Университетската болница в Страсбург, Франция, установяват още, че тези, които пушат марихуана, са засегнати от инсулт на по-ранна възраст. Участниците в проучването са под 45 години и са претърпели исхемичен мозъчен инсулт в периода между 2005 г. и 2014 г. Общият им брой е 334, като 58 от тях употребяват марихуана. 
 
Исхемичният мозъчен инсулт е в резултат на ограничаване или прекъсване на кръвотока, съответно и на притока на кислород и глюкоза към главния мозък.
 
Изследователите поясняват, че сред тези, които употребяват канабис, причината за сериозното състояние най-вероятно се дължи на стеснение на кръвоносните съдове в черепа поради натрупване на плака. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Употребяващите марихуана са по-млади, повечето от тях са мъже, по-склонни са да пушат цигари. Сред тях има наличие и на други рискови рискови фактори.
 
Най-честата причина за исхемичен мозъчен инсулт сред тези, които не употребяват марихуана, е образуване на кръвен съсирек в определена област на организма, който попада в мозъка
 
29% случаите на инсулт сред непушещите марихуана са следствие на кръвен съсирек, в сравнение с 14% от употребяващите марихуана, поясняват специалистите. 18% от засегнатите остават с трайни увреждания. 
 
Данните от проучването са поместени на страниците на Journal of the American College of Cardiology.