Въпросът за легализация употребата на марихуана – за медицински цели и не само – се радва на богата общественост не само отвъд океана, но и на Стария континент.
 
На фона на тези предприемани мерки към декриминализация употребата на марихуана, малко е известно за влиянието й върху сърдечно-съдовата система.

Европейското кардиологично дружество публикува ново изследване

Изследователите са сравнили здравното състояние на група от хора, десетина години след като са се информирали за техните навици. Към началната дата на изследването участниците са разделени на следните групи в зависимост от консумацията им на марихуана и тютюн: въздържатели,само марихуана,марихуана и тютюн,марихуана и бивши пушачи на тютюн и последната група – консуматори само на тютюн.
 
Известни са ефектите на марихуаната върху симпатиковия дял на вегетативната нервна система – учестяване на пулса, повишение на кръвното налягане и кислородната консумация. В спешни центрове са попадали хора със стенокардни оплаквания и инфаркт след употреба на марихуана.
 
Ето защо целта на изследването е да се установи в дългосрочен план какъв сърдечно-съдов риск носи консумацията на марихуана. 
NEWS_MORE_BOX

Рискът за смърт, свързана с хипертония, е 3 пъти по-голям при консуматорите на марихуана

И нещо повече – с всяка година рискът допълнително расте. Изследователите допускат, че марихуаната може да носи по-голям сърдечно-съдов риск, отколкото тютюнопушенето.
 
Неоходимо е проучване с по-голям брой участици за потвърждение на тези изводи.
 
Междувременно, макар и още да не е категорично потвърден рискът за сърдечно-съдовата система, изследователите са единодушни -  щетите върху мозъчната функция от консумация на марихуана далече превъзхождат тези от тютюнопушенето.
 
Смята се, че е нужно по-добро проучване на това какви щети на здравето, обществото и икономиката нанася употребата на марихуана.