Манганът е микроелемент, който участва в много ензимни системи в организма.


Манганът е най-мощният антиоксидант сред представителите на Менделеевата таблица.


Манганът активира ензимите, отговорни за усвояване на някои основни хранителни вещества, включително и биотин, тиамин, аскорбинова киселина и холин.Той е катализатор за синтеза на мастни киселини и холестерол, улеснява метаболизма на протеините и въглехидратите, а също може да участва и в производството на половите хормони и поддържане на репродуктивното здраве.


В допълнение, манганът активира ензими, известни като гликолсилтрансерфераза и ксилозилтрансфераза, които са важни при формирането на костите. Манганът е много важен и за нормалното функциониране на мозъка и дейността на нервната система.

 

Елементът е от съществено значение за образуване на тироксин - главният хормон на щитовидната жлеза, който влияе на функционирането на нервна системата и метаболизма на целия организъм.

NEWS_MORE_BOX


Значителни количества манган могат да бъдат загубени при преработката на храни, особено при производството на брашно или при готвене на бобови култури.

 

Както и цинка, манганът е минерал, който може да се отделя в значително количество чрез потта и индивиди, които минават през периоди на прекомерно изпотяване, могат да бъдат с риск от дефицит на манган.

 

Също така хора с хронични заболявания на черния дроб и жлъчния мехур могат да се нуждаят от по-голямо количество манган.


Дефицитът му е свързан с гадене, повръщане, лош глюкозен толеранс (високи нива на кръвната захар), кожен обрив, загуба на цвят на косата, ниски нива на холестерола, замайване, загуба на слух и нарушена функция на репродуктивната система.

 

Тежкият манганов дефицит при кърмачетата може да доведе до парализа, гърчове, слепота и глухота.

Манганът се съдържа в малини, ананас, чесън, грозде, червено цвекло, зелен фасул, ориз, мента, овес, ядки, тропически плодове, зелена салата, спанак, меласа, карамфил, куркума, праз, тофу, цели пшеница, банани, краставици, киви, смокини и моркови.