Мамографиите се извършват, за да се провери здравето на гърдите. Възможно е обаче изследването да даде насоки и за здравето на сърцето, твъри ново изследване.
 
Това е така, защото количеството калций в артериите на гърдата, които могат да бъдат видяни при дигиталната мамография, изглежда отразяват и количеството калций в коронарните артерии, които доставят кръв към сърцето.
 
Наличието на калций в коронарните артерии е ранен признак на болест на сърцето
 
Намирането на връзка между наличието на калций в гърдата и калций в коронарните артерии е и причината да се обърне внимание на това изследване, пише Reuters.
 
Екипът от изследователи анализира рисковете за сърцето, като висок холестерол, високо кръвно налягане, висока кръвна захар и тютюнопушене. Участници са 292 жени, които са подложени както на дигитална мамография, така и компютърна томография на гърдите. 
 
Те открили, че 42,5% от жените имат калций в гръдните артерии. Тези жени са били значително по-възрастни и са имали по-високо кръвно налягане, както и хронична бъбречна недостатъчност, в сравнение с жените, при които не е открит калций в артериите на гърдите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
47,5% от жените, при които е открит калций в коронарната артерия също са в напреднала възраст и съпътстващи заболявания. 
 
Следващите анализи са доказали, че наличието на калций в гръдните артерии, означава, че калций има и в коронарните артерии при 70% от случаите. 
 
В тази връзка мамографията се е доказала като надежден и в някои случаи по-добър метод за разкриване на риск от сърдечно заболяване при жените, обясняват специалистите. 
 
Авторите на изследването се надяват, че снимките от мамографските изследвания при жени с калций в гръдните артерии, може да мотивира пациентките да променят начина си на живот, за да намалят риска от значимо сърдечносъдово заболяване.