Маларията е заболяването, което в исторически план е известно с високите си нива на разпространение.

 

В развитите страни се прилагат ефективни подходи, поради което единичните случаи са рядкост и не представляват опасност за населението. Пътуванията в развиващите се страни представляват истински риск за заразяване, особено в района на Субсахарска Африка.


 

Там маларията е голям проблем и е една от основните причини за детска смъртност. Освен това се оказва, че лечението, което се е прилагало на пациенти, заразени с малария, става все по-малко ефективно.

 

Паразитът става все по-устойчив

Маларията се предизвиква от паразити от рода Plasmodium, от който има различни видове, но най-опасният е Plasmodium falciparum.

 

Обикновено винаги свързваме маларията с комарите, защото те са тези, които чрез ухапването си предават паразита на хората. Оказва се, че паразитът, който провокира маларията, има много мутации, които средствата за лечение не могат да покрият.

 

Поради това основните предпазни мерки срещу маларията винаги са били избягването на размножаването и ухапването от комарите.

 

За щастие има напредък в методите на лечение, най-ефикасните лекарствени средства съдържат веществото артемизинин, добивано от растението Artemisia annua.

 

Въпреки това последните проучвания показват, че паразитът става все по-устойчив и все по-трудно може да бъде елиминиран от тялото.

 

Това не трябва да ни учудва, защото не се случва за първи път. Предишното ефикасно лекарство, използвано срещу малария – хлороквин, три години след влизането му в употреба също е показало намаляване на ефективността си.

 

В световен мащаб аналогично на Plasmodium falciparum, предизвикващ малария, бактериите се адаптират към антибиотиците, стават все по-устойчиви и трябва да се търсят нови формули, които да са достатъчно ефективни.

 

От петдесет години насам се наблюдава тази устойчивост към артемизинин, първият случай е съобщен в Камбоджа, обяснява д-р Ночилас Уайт, автор на последното проучване, което е публикувано в New England Journal of Medicine.

 

Ново проучване, проведено в Уганда потвърждава две неща: все повече пациенти усещат по-късно ефектите на лечението и мутациите при паразита, които му придават устойчивост са 19,8%, за разлика от 3,9% през 2015 г.

 

Трябва ли да се притесняваме?

Правилният подход е да се предпише на пациента комбинация от различни лекарства и артемизинин. По този начин устойчивостта на паразита няма да е ефективна срещу всяко едно от тях.

 

В Африка е най-високият брой на заразени с малария и тя е причина за висока смъртност сред възрастни и деца, по-голямата част, от които са под 5- годишна възраст.

 

Не всички комари пренасят малария, само тези от рода Anopheles. Ефективните методи на лечение и контролът помагат в борбата с маларията, а рисковите фактори остават пътуванията до страни, в които тя е разпространена.

 

Глобализацията и международните пътувания от и до ендемични райони за маларията, както и климатичните промени са важни фактори, които трябва да се съблюдават.

 

Основните симптоми на маларията са изпотяване, висока температура, втрисане, мускулни болки и неразположеност, които са грипоподобни симптоми. Трябва да се изясни дали пациентът, който проявява симптоми, е пътувал до рискова дестинация.

 

Симптомите са разнообразни и могат да се проявят по различно време. Кръвните изследвания могат да потвърдят диагнозата. Лечението трябва да се назначи до 24 часа след поставяне на диагнозата, защото в противен случай, паразитът се размножава и разпространява, което може да доведе до смъртен изход.

 

Източници:

www.sabervivirtv.com

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2110659?rss=searchAndBrowse