Маларията е заболяване, което се причинява от паразити и се разпространява чрез ухапване от комар. Хората, страдащи от малария могат да повлияват своето състояние чрез храненето.

 

Проучване разкрива, че маларийните паразити в кръвта синхронизират своите жизнени процеси спрямо времето на хранене на гостоприемника си. При промяна на часовете на хранене настъпва и промяна в жизнения цикъл на паразитите. В проучването се казва, че биологичните ритми на паразитите силно се повлияват от нивата на кръвна захар.


 

Според изследователите възможността за повлияване на биологичните ритми на паразитите посредством кръвната захар и лекарства е нова възможност за лечението на малария. Това означава, че промени в диетата биха довели до подобряване на състоянието при пациентите, а също и до ограничаване на разпространението на болестта.

 

Проучването е проведено в университета в Единбург. Учените измерват времето за размножаване на паразитите, тяхното развитие и нахлуването им в червените кръвни клетки чрез лабораторни изследвания.

 

Учените продължават задълбочените изследвания в областта. Предстои да се види в каква степен могат да се повлияват биологичните ритми на паразитите и какви други биологични механизми могат да се контролират чрез промяна в нивата на кръвната захар. Това ще помогне за развитието на нови лечения за паразитното заболяване.

 

Направени са и проучвания кои храни са подходящи и кои трябва да се избягват от пациентите с малария. Така например мазни и пикантни храни трябва да бъдат избягвани. Те забавят храносмилането и самия процес на възстановяване.

 

Храни, източници на пробиотици каквото е киселото мляко са изключително подходящи при заразените. Тя подобряват състоянието на стомашно-чревния тракт и засилват чревната перисталтика, а също усилват процеса на възстановяване.