Молекулата ресвератрол, която има свойството да предпазва сърцето, се съдържа в червеното вино. Именно затова напитката се счита за толкова полезна. Вече има начин обаче полифенолът да бъде приеман и без да консумираме чаша вино.


Ресвератролът е естествено химично съединение, полифенол, намиращ се в гроздето, червеното вино и други храни и напитки. Силните му антиоксидантни свойства предпазват от образуването на ракови клетки. Освен това полифенолът има и действие, което не допуска възникване и развитие на възпалителни процеси в организма.   


Освен от червеното вино, полезната съставка се съдържа и в червеното грозде, гроздовия сок, фъстъците, черниците, а също така и от някои китайски билки. Ресвератрол може да се приема и под формата на таблетки. Тогава обаче не е толкова ефективен.
 

Растенията произвеждат огромно разнообразие от химически вещества, полифеноли, които имат защитна функция срещу различни вредители. Произведеното количество от всяко едно вещество обаче е много малко.

 

NEWS_MORE_BOX


По този начин задачата на учените да изолират, и използват след това, конкретния химикал се затруднява значително. Като цяло, природата на полифенола ресвератрол е нестабилна, което, от своя страна, води до създаването на нови компоненти от самото химично вещество.


Екип учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, начело със Скот Шнайдер, намира начин да създаде полифеноли, които са съставени от компоненти, наподобяващи тези на ресвератрол. Разликата между новосъздадените и оригиналните е много малка.


С помощта на алтернативни материали експертите създават десетки полифеноли, които имат същите характеристики, както и природните, в това число и vaticanol C, който е познат като съставка, която унищожава туморните клетки.