Лутеинът спада към групата на провитамините - каротеноиди. Той произлиза от алфа-каротена и определя цвета на листата и цветовете на растенията, които са добър източник на лутеин. Лутеинът участва в процеса фотосинтеза, без него тя би била невъзможна. В животинските продукти лутеинът е причината за жълтото оцветяване. Освен това, този каротеноид е много важен антиоксидант с детоксикираща роля. 

 

В ретината на окото се синтезира лутеин, който има за цел да я предпазва от синята светлина в спектъра и действието на свободните радикали.


 

Лутеинът може да се набави както от растителни, така и от животински източници. Той е мастноразтворима молекула, поради което се усвоява значително по-добре при едновременен прием с храни, богати на мазнини. Има данни, че суровите растителни източници понижават усвояемостта. Това е една от причините като основен хранителен източник на лутеин да се препоръчва яйчният жълтък, а не спанакът. Това в никакъв случай не означава, че растителните храни са лош източник на лутеин. Просто при тях усвояването е в по-малко степен.

 

Какви са функциите на лутеина? Лутеинът е молекула с висока биоактивност, независимо дали се приема като храна или хранителна добавка. Лутеинът осигурява защита на очите срещу вредните слънчеви лъчи и действията на свободните радикали.

 

В човешкия организъм Лутеинът се намира в лещата и макулата на ретината. Той е познат още и като пигмент на макулата. Има данни, че дефицит на лутеин се наблюдава при над 70% от хората. Недостиг се наблюдава предимно при хора със светли очи и при пушачите.

 

Каква е дневната доза за лутеина? Последните проучвания сочат, че за да се намали риска от развитие на старческо перде и макулна дегенерация минималният дневен прием на лутеин трябва да бъде поне 6 мг. При хората, които имат очни проблеми или попадат в рискови групи за възникване на такива, приемът на провитамина лутеин трябва да се повиши от 20 до 40 мг на ден.

 

Храни, богати на лутеин. Както вече стана ясно животинските храни са по-добър източник на лутеин. Но и растителните източници не са за подценяване. Такива са: спанак, зеле, ряпа, марули, броколи, тиквички, градински грах, брюкселско зеле и т.н. Лутеинът се освобождава след термична обработка, затова концентрацията му в спанака, да речем, е по-голяма след готвене.