Локалните кортикостероиди проявяват мощно противовъзпалително и противосърбежно действие. Противовъзпалителното действие на кортикостероидите се обуславя от потискане синтезата на провъзпалителните медиатори в тялото.

 

Спрямо противовъзпалителната си активност кортикстероидите се класифицират в 4 основни групи:


  • Глюкортикостероиди със слабо действие: Hydrocortisone (0,1 – 1%);
  • Глюкортикостероиди с умерено действие: Clobetasone (0,05%), Flumetasone (0,02%), Triamcinolone (0,1%);
  • Глюкортикостероиди със силно действие: Betamethasone (0,1%), Fluocinolone (0,025%) Methylprednisolone (0,1%), Mometasone 0,1%;
  • Глюкортикостероиди с много силно действие Clobetasol (0,05%).

 

Показания. Локалните кортикостероиди имат висока терапевтична ефективност при атопичен дерматит, себореен дерматит, алергичен, контактен и иритативен дерматит и други видове кожни раздразнения. При тези заболявания клинично излекуване се постига с използване на кортикостероиди със слабо или умерено действие.

 

Нежелани реакции. Основни странични ефекти на локалните кортикостероиди са атрофия на кожата, което се характеризира с изтъняване, поява на стрии, телеангиектазии (разширени кръвоносни съдове) и тенденции за развитие на екхимози (петнисти кръвоизливи под повърхността на кожата, в резултат на нарушение на съдовата цялост). Продължителното им използване може да доведе и до т.нар. стероидна розацея, проявяваща се с еритем, поява на разширени кръвоносни съдове и т.н. Не е изключена появата на хиперпигментации по кожата и т.нар. стероидно акне.

 

Рискът от атрофия на кожата е по-голям при продължително използване на локални кортикостероиди със силно и много силно действие, особено при апликации в областта на лицето и гънките.

 

При нанасянето на кортикостероиди на големи кожни участъци или използване на оклузивни превръзки, както и при продължително прилагане на локални кортикостероиди е възможно да се наблюдават хормонални нарушения в организма. При деца може да възникване забавяне в растежа.

 

Противопоказания. Локалните кортикостероиди не се прилагат при бактериални, вирусни и гъбични инфекции на кожата, розацея, периорален дерматит, кожни реакции след ваксинации или свръхчувствителност към кортикостероидния препарат.

 

Тяхното приложение е редно да става само и единствено след консултация с лекар. Обикновено кортикостероиди се предписват за лечение в продължение на седмица до 10 дни като се нанасят два пъти дневно върху засегнатият участък. Много често паралелно с кортикостероидния крем се препоръчва и емолиентен крем, като помощно средство, което да възстанови кожната функция.