Локалните анестетици са лекарства, които причиняват обратима местна анестезия, свързана с отстраняване на болкова чувствителност. Разделят се на две основни групи: амиди и естери. Синтетичните локални анестетици са близки по структура до кокаин, но се различават от него по това, че не предизвикват зависимост и хипертензия. Нежеланите ефекти от локалните анестеици са предимно локални във връзка с по-продължителната анестезия. Възможни са и общи нежелани ефекти , проявени с депресия на централната нервна система и сърцето. Възможни са и алергични реакции.

 

Лекарствени взаимодействия. Ефектът на локалните анестетици се засилва и удължава от съдосвиващи лекарства като адреналин, норадреналин и ефедрин. Това дава основание за създаване на комбинирани продукти предимно за нуждите на денталната медицина. Активността на локалните анестетици намалява значително в кисела среда, т.е. при условията на ацидоза (например при гнойно възпаление). Това се обяснява с намалената способност на анестетиците да проникват през клетъчните мембрани. Активността на локалните анестетици намалява при едновременна употреба с глюкоза или калций-съдържащи продукти. Приложението им съвместно с аналгетици и общи анестетици засилва анестетичния им ефект.


 

Нежелани лекарствени реакции. Локалните анестетици са свързани с по-продължителна анестезия и поява на парестезии (мравучкане, изтръпване). Съществува и риск от увреждане на нервите при нервна блокада, това е рядко срещано усложнение. Общите нежелани реакции се дължат на фармакологичните ефекти на анестетиците. Важни са реакциите от страна на сърдечно-съдовата система и централната нервна система. Наблюдавани са депресивни състояния. При въвеждане на голямо количество анестетик е възможно потискане на дишането.

 

Възможно е локалната анестезия да доведе до понижаване на кръвното налягане, което се проявява по-често при епидурална и спинална упойка. Алергичните реакции са по-чести при естерите (Procaine, Tetracaine, Benzocaine). При предозиране може да се наблюдават гърчове, които се овладяват обикновено с антиконвулсанти.

 

Видове местна анестезия и терапевтично приложение. При остра болка, резултат от силна травма, изгаряне, хирургична рана, обикновено отстраняването на болката става с аналгетици, но понякога се предпочита повърхностна анестезия, тъй като тя има по-изразен противоболков синдром.

 

Локалните анесетици се прилагат и за облекчаване на хронична болка в терапевтичната, хирургичната или денталната практика – използват се за блокиране на нервната проводимост при ишиас, радикулит, почти постоянно при дентални и хирургични интервенции.