Местните анестетици, в комбинация с орални антисептици, са включени в състава на кремове и гелове, предимно за педиатрична употреба. Те са показани за локално приложение при болезнени възпалителни процеси на устните, устната лигавица, венците и гърлото. Подходящи са за употреба в периода на растежа на зъбите при бебета и малки деца.

 

Един от най – използваните локални анестетици е Lidocain. Той временно намалява или отстранява чувствителността на болковите рецептори без да повлиява централната нервна система. Блокира се и усета за студено, топло, допир и натиск. В някои продукти Лидокаин е съчетан с локания анестетик – Полидоканол с цел използването на по-малки количества от двата анестетика. Полидоканол освен анестетичния ефект има и противосърбежен ефект, особено ценен при поникване на първите зъбки.


 

Нежелани лекарствени реакции. Могат да се наблюдават алергични реакции, обрив, локално дразнене. За препоръчване е да изпробвате продукта върху сгъвката на лакътя от вътрешната страна преди да нанесете върху венеца, особено при бебета. В редки случаи използването на локални анестетици в устната кухина може да доведе до затруднено преглъщане.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Дозиране. Дозировката при всеки продукт, съдържащ локални анестетици е индивидуална. Обикновено се нанасят 2-3 пъти дневно в количество колкото грахово зърно в периода на силно зачервени и подути венци, непосредствено преди пробиване на зъбите.30 мин. след апликацията не се препоръчва прием на течности и храна.

 

По-голямата част от продуктите с локални анестетици за орално използване са предназначени за педиатрична употреба. Количествата на анестетиците са малки и се изхвърлят много бързо от организма. За това рискът от предозиране не голям.

 

Освен при бебета и деца, локалните продукти с анестетици, могат да се използват при болезнено пробиващи мъдреци и афти.

 

Цетилпиридин – действа антисептично, намалява локалното възпаление, облекчава болката и безпокойството.

 

Друг, често използван, антисептик е екстрактът от лайка. Той също проявява локален противовъзпалителен и антисептичен ефект, намалява дразненето на гингивата и ускорява оздравителните процеси в устната кухина.